WISZ-hallgatók élményei a nyilvános beszéd kurzuson

2019. április 1.

Az utóbbi hetekben a Hang-Kép Egyesület rendszeres vendége volt intézményünknek, melynek munkatársai a nyilvános beszéd rejtelmeibe vezették be elméleti és gyakorlati úton hallgatóinkat. Néhány szakkollégista megosztotta, hogy milyennek élték meg az alkalmakat.

 

Szilágyi Vanda: „Nem tudtam, hogy beszéddel kellett készülni valamilyen célközönség számára, így három társammal együtt hangos felolvasás volt a feladatunk. Az egyesület munkatársai különböző újságokat hoztak (Hot Magazin, Kiskegyed, sportújság), melyekben olyan cikket kellett találnunk, amely hozzánk közel áll. Ha kiválasztottuk, át kellett gondolni, miért is választottuk azt, majd egy részletet olvastunk fel belőle, a végén pedig összegeztük azt.

 

Ezt követően mind a négyen kiültünk a színpadra, Andrea, az egyik munkatárs egyesével felvette a nevünket, majd mindenkit egyesével konferált fel, akar egy showműsorban. Én a sportújságban találtam egy számomra nagyon szembetűnő mondatot, melyet egy férfi intézett egy másik férfihoz. A mondat így szólt: ’Ember, nézz tükörbe, olyan csúnya vagy, úgy nézel ki, mint egy nyúl!’ Azért választottam ezt az egy mondatot, mert tipikusan olyasvalaki vagyok, aki nagyon komolyan tudja venni az ilyen rossz indulatú beszólásokat, nehezen teszem túl magam rajtuk, utána pedig sokáig azon töröm a fejem, hogyan változtassak magamon.

 

Erről szólt az én 'hangos felolvasásom', amely végül nem hangos felolvasás lett, hanem szintén egy beszéd, melyben kifejtettem a véleményemet arról, hogy ha a férfiak így viszonyulnak a külsőségekhez, csupán irigységből adódóan, akkor mit várjunk magunktól mi, nők? Bele sem gondolunk abba, hogy mit okozhatunk a másiknak egy számunkra kicsinek tűnő kijelentéssel. Talán egy ezelőtt lendületes, élettel teli ember tetőtől talpig megváltoztatja külsejét és a belső énje is teljesen megváltozik csupán azért, mert irigységből vagy más okból kifolyólag a kinézetére teszünk megjegyzéseket. Mindannyian elérhetjük a kitűzött céljainkat, eljuthatunk a nagyon melyből a csillagos égig, ezért számomra az a fontos, hogy motiváljuk egymást, és ne visszahúzzuk, mert azzal nem haladunk előrébb. A végén nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam: a munkatársak messze túlmutatónak találták a beszédemet egy hangos felolvasástól. Annyi tanácsot azért kaptam, hogy a végén zsebeljem be a tapsokat, ne siessek le a színpadról.

 

 

Rostás Melinda: „Nekem nagyon tetszett a kurzus, főleg azért, mert mindenkinek saját, egyedi kis története volt, amely mélyebb betekintést nyújtott a személyiségükbe is. Nem bántam volna, ha több ilyen kurzusunk is lett volna, ugyanis ha visszanézem a legelső kurzuson elmondott előadásomat, és a legutóbbi workshopos előadást, szembetűnőek a különbségek. Tényleg nagyon sokat segítettek az egyesület munkatársai.”

 

Oláh Regina Szidónia: „Nekem nehézséget okoz a nyilvános beszed és a prezentálás, ezért félve indultam a kurzuson, viszont ahogy láttam, hogy mindenki kipróbálja magát és milyen jó hangulatban telik a kurzus, egyre inkább kedvet kaptam hozzá. Sokat jelentett, hogy a kurzusvezetők mindenkinek pozitív és építő kritikát mondtak. Nagyon jó volt, hogy miután én is sorra kerültem, megtudtam, miben vagyok jó és mire kell odafigyelnem, mit kell gyakorolnom még a későbbiekben. Sok praktikát és hasznos trükköt tanultunk meg a délutánok alatt. Illetve mindenkiről video is készült, melyet később megkaptunk, így mi magunk is láthattuk, milyenek vagyunk, ha kiállunk a közönség elé. Összességében hasznosnak tartom a képzést – örülök, hogy részt vehettem rajta és tanulhattam belőle.”

 

Fotók: Hang-Kép Egyesület

*

 

Jelen programunk a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg a WISZ NTP-RSZKOLL-M-18-0005 pályázati azonosító számú "Jó hírt WISZünk." projektjének keretében.

Partnerek