A WISZ „Egy kis hazai” c. programjának összefoglalója

2017. július 25.

A program célja:

A Szakkollégium tagjainak identitástudatát erősíteni, a hallgatók családtagjait erőteljesebben bevonni a kollégium életébe, új szintre helyezni az egymás közötti kapcsolatukat azáltal, hogy egymás családját, otthoni szokásait is megismerik. Honlapunkon és közösségi oldalunkon a cikkeket, rövid interjúkat, történeteket, recepteket folyamatosan közzé tettük. A közös főzéseket, alkalmakat munkatársunk, volt szakkollégiumi hallgatónk koordinálta, aki szintén roma származású.

Projekt célja volt az is, hogy mindezt egy kiadványban, egy kis könyvecskében közre is adjuk. A honlapunk közben megújult, de ennek utána ismét feltöltöttük a beszámolókat, híradásokat az egyes rendezvényekről. Továbbá, közzétettünk fényképeket, híradásokat a Szakkollégium közösségi oldalán is. Jó reménységgel gondoljuk, hogy a hátrányos helyzetű családok, akiket a kiadványunkkal elérünk, közösségükben népszerűsíteni fogják intézményünket ennek következtében is.

 

A pályázatban vállalt tevékenységek:

A szakkollégium közösségi kötelékének erősítése. A gasztronómia mint a kulturális idenitásformálás egyik elsődleges elemének reflektált, közösségi megélése.

A roma és a többségi kultúra egymásra hatásának szemléltetése a gasztronómia mint a kultúra mindennapos, intenzíven átélt területén bemutatva.

Ennek keretében 2016 szeptembere és 2017 májusa között nyolc diák szülei vagy más hozzátartozói látogattak el a Szakkollégiumba, hogy megfőzzenek egy általuk kedvelt telt, amelyet a kollégium diákjai és munkatársai közösen fogyasztottak el.

A pályázati program lényege:

A szakkollégium nem csak szállás és hallgatókat támogató programok összessége, hanem keresztyén közösség is. A közös étkezésnek a bibliai hagyományban önagán túlmutató jelentősége is van: az egy asztalnál étkezés a (sors)közösségvállalás szimbolikus megvalósítása is.

A pályázati program eredményei:

A Szakkollégiumban nyolc alkalommal megrendezésre kerülő program nem csak közös étkezést, de alkalmanként közös főzést is eredményezett. A hallgatók megismerkedtek ma már ritkaságszámba menő, de egyes családokban még élő receptekkel – mint a kézzel szaggatott tészta -, vagy olyan helyi jellegű receptekkel, mint a szatmárcsekei kukoricadarás-lecsós töltött káposzta.

Mindezeken jócskán túlmutat azonban, hogy testközelből megismerték egymás családját, szokásait.
Jó időzítés volt a közös főzést és az azt követő vacsorát a hétfői áhítatok elé tenni, hiszen így mintegy rávezetőül szolgált annak, a szakkollégiumi lelkész jelenléte, a vacsorát elkészítő családtagokat köszöntő éneklés pedig hangsúlyozta a vendéglátás spirituális és közösségi dimenzióit.

A programok időrendben:

A sorozat első, októberi epizódjának főszereplője Balog Henrietta biológus hallgató

és édesanyja, Erika volt.

Vendégünk Lakatos Ödönné Éva volt, akit ifjúságsegítő szakos hallgatónk, Borsi Lídia hívott meg.

December 19-én este háziasszonya György Dóra orosz-angol szakos hallgatónk nagymamája, Annuska néni volt.

Zsigó Erika szakkollégista, jogi asszisztens-hallgató családja: édesanyja és keresztanyja, Zsigó Vilmosné és Zsigó Alfrédné lepte meg a hallgatókat egy háromfogásos vacsorával.

édesanyja főztek sárgaborsólevest és túrós fánkot.

Szilágyi Antalné Szabó Piroska látogatott meg, majd látott vendégül minket. Piroska két lánya is a Wáliban lakik: Cintia kereskedelmet és marketinget, Debóra pedig turizmust és vendéglátást tanul.

Áprilisban Szilágyi Vanda gazdasági vidékfejlesztési agrármérnök-szakos hallgatónak az anyukája, Varga Ilona jött el hozzánk.

Utolsó, májusi alkalmunkra egy igazi gasztroguru-házaspár jött hozzánk főzni: Németh Márti szülei, Imre és Ágnes Karcagról.

A teljes kiadvány innen letölthető.

Partnerek