Szilágyi Dávid: Elmondom, miért jelentkezz a WISZ-be!

2020. május 20.

Jogi asszisztensi képzésben tanuló hallgatónk leendő szakkollégisták felé intézett üzenetét olvashatjátok.

 

Sziasztok! Én Szilágyi Dávid vagyok, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, és a Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ) tagja.

 

Még gimis éveim alatt hallottam először a WISZ-ről, osztályfőnököm említette, de ekkor még nem gondoltam komolyan a továbbtanulásra. Miután sikerült megszereznem angolból a középfokú nyelvvizsgát akkor tudatosult végleg bennem az, hogy egyetemista leszek. Ekkor már egy másik ismerősöm is ajánlotta a WISZ-t, így nem volt kérdésem, megpróbálom a felvételt.

 

Eleinte nem voltam tisztába azzal, hogy mit is jelent a szakkollégium, mint intézmény. Kiderült, hogy mi nem a hagyományos kollégium vagyunk, mivel itt rengeteg szakmai program van, mele segíti egyetemi tanulmányinkat, a továbbiakban meg is említem őket. Na és persze az ösztöndíj, amit mindenki a szakkollégiumban nyújtott teljesítménye alapján kap.

 

Én 2018 őszén kezdtem a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán, mint turizmus-vendéglátás szakos hallgató, felsőoktatási szakképzésben. Rövid időn belül kiderült, hogy ez egyáltalán nem fekszik nekem, így fél után ki is iratkoztam. De tudtam, hogy folytatnom kell tanulmányaimat.

 

Kiiratkozás után beszéltem Mózes Áronnal a WISZ igazgatójával, aki ugyancsak bátorított, mint mindenki más a szakkollégiumbann. Így februárban beadtam jelentkezésem a jogi karra: jóval több ponttal rendelkeztem a várható ponthatárnál, így tudtam, hogy semmi akadálya nem lehet annak, hogy újra egyetemista legyek. A beszélgetés során Áron biztosított abban, hogy visszavárnak. Nekem sem voltak másak a szándékaim, szerettem volna én is visszajönni.

 

A sikeres egyetemi felvételit követően 2019 őszen megkezdtem tanulmányimat a jogi karon, melyhez a WISZ ingyenes nyelvi képzést és egy saját mentort is biztosított számomra. A szakkollégiumi program ezt a két elemét emelném ki leginkább, mert tanulmányainkban rengeteget segítenek.

 

A nyelvi képzés nagy segítség azok számára, akiknek nincs nyelvvizsgájuk – noha én már gimnáziumban megszereztem angolból a középfokú nyelvvizsgát. Amint említettem, a WISZ másik fontos eleme a mentori program. Ebben mindenki számára biztosítanak egy mentort a saját karáról – ez lehet akár egyik tanárunk, vagy egy másik kari oktató.

 

Épp a napokban kértem segítséget a mentoromtól, egy olyan témában, ami nem teljesen volt világos számomra. Miután egyértelmű magyarázatot adott nekem, így könnyebb volt az anyag elsajátítása.

 

Szeretném megemlíteni még a heti két bibliaóránkat, amikor lélekben kerül közelebb egymáshoz a szakkollégium közössége. Lelkészünk, Lovász Márton által mélyült a hitünk, és közelebb érezhetjük magunkat Istenhez, ami a nehéz időszakokban feltöltődést ad mindannyiunk számára.

 

A szakkollégiumi programok mellett köztudatosítunk is, ami azt jelenti, hogy intézményekben, fiatalok előtt elmeséljük saját életutunkat, hírét visszük a WISZ-nek. Ezáltal olyanok számára is reményt adunk, akik mélyszegénységben élnek, akik nem tudnák biztosítani egyetemi tanulmányikat – mindezekben a WISZ segítséget tud nyújtani a jelentkezők számára.

 

Sok-sok egyéb élménnyel gazdagodunk a szakkollégiumi élet során, melyek közül kiemelném a közös hallgatói alkalmakat, a „chill night”-okat, vagy a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitóit, amikor egy helyen gyűlik össze az ország összes roma szakkollégistája. Ilyenkor mindig tudatosul bennünk, hogy nem vagyunk egyedül.


Bízom benne, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a szakkollégium iránt, és hamarosan találkozunk a WISZ falai között!

 

Szöveg: Szilágyi Dávid
Fotó: Vargosz

Partnerek