Harsányi Pál: A WISZ inkább hasonlít egy családra, mintsem egy kollégiumra

2020. június 5.

Harsányi Pál hívnak, és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán vagyok harmadéves vidékfejlesztési agrármérnöki hallgató.

 

Manapság nagyon sok problémát jelent számos családban az, hogy hogyan tanuljon tovább a gyerek, esetleg gyerekek. A középiskolai évek könnyebben megoldhatók kollégium lakhatás szempontjából, illetve a tanárok jóval több figyelmet fordítanak a diákok segítésére. Mikor valaki leérettségizik 18, esetleg 19 éves korában, és van a kezében egy bizonyítvány, vagy még talán egy szakma, a legtöbb roma illetve hátrányos helyeztű diák a munka mellett dönt. Még ha a tehetsége miatt ki is tűnik a többi diák közül, arra kényszerül, hogy munkába álljon.

 

Én 2018 októberében hallottam keresztapukámtól a WISZ-ről, s mivel rendkívül nyitott vagyok az új dolgokra, ezért úgy voltam vele hogy persze, miért ne? Nagyon gyorsan kapcsolatban kerültem a szakkollégiummal: az első, Mózes Áron igazgató úrral folytatott beszélgetésem során már éreztem, hogy valami nagyon jó és különös dolog lesz ez az életem során, és be is váltak a számításaim, hiszen az alatt a röpke másfél év alatt, amit a szakkollégiumban eltöltöttem, életre szóló élményeket szerezhettem.

 

Ez az intézmény inkább család, mint egy kollégium. A szakkollégium munkatársai rendkívül rugalmasak a hallgatók felé, de kellőképpen határozottak is egyben. A kollégium minden egyes hallgatójának lakhatást biztosít az egyetemi évei alatt. Ez egy hatalmas segítség, hiszen nem kell azon izgulni, hogy bekerülök-e az egyetemi koliba, vagy ha netán nem, mitévő legyek?

 

Lovász Marci, a lelkészünk heti kétszer tart a kora esti órákban biblia órát, melyek nagyon jó hangulatban telnek. Gyakran megbeszéljük az aznapi, vagy heti problémáinkat, de akármikor fordulhatunk hozzá segítségért, szinte a hét bármelyik napján.

 

A diplománkhoz elengedhetetlen a nyelvvizsga, és tudjuk, hogy nagyon sok hallgató bajlódik vele egyetemi évek során a megszerzésével. A kollégium minden egyes hallgatónak biztosít külön nyelvi tanárt, vagy esetleg nyelvi képzést is.

 

Nem utolsósorban, akinek szüksége van rá, vagy igényli, a szakkollégium mentort is biztosít neki az egyetemen, a saját karán. Ez a mentor akár az egyetemi pályád alatt végig segítheti az utad, és sokszor jó, hogy van valaki akihez lehet a tanulmányainkkal kapcsolatos problémáinkkal fordulni.

 

A szakkollégium egyik legjobb lehetősége a teljesítményarányos ösztöndíj, mely nagyban segíti az egyetemi éveinket. A szakkollégiumi hétvégéink nagyon jó hangulatban telnek, hiszen még jobban összekovácsolják ezt a nagy családot. Ezek a programok leginkább a saját képességeinket, intelligenciánkat fejlesztik.

 

Azért, hogy minél többen megismerjék a szakkollégiumot, köztudatosítást is szoktunk tartani - a lehető legtöbb helyre elmegyünk ahova csak tudunk!

 

A tanéveket közös táborozással zárjuk, részt veszünk a Campus Fesztiválon, ahol a köztudatosítás mellett természetesen a szórakozásra is marad idő.

 

A minél jobb elhelyezkedés reményében a szakkollégium gyakornoki programot indít azok számára, akik ezt igénylik Hallgatóink olyan gyakornoki helyekre kerülhetnek be, amelyről más talán még álmodni sem mert, legyen szó egy multicégről, vagy egy közigazgatási intézményről.

 

A kollégiumban minden hallgató igyekszik a lehető legtöbbet adni magából: segítünk egymásnak, meghallgatjuk egymást.

 

Rengeteg érvet felsoroltam a szakkollégium mellett, jelentkezz te is és tapasztald meg magad is ezeket a nagyszerű lehetőségeket!

 

Szöveg: Harsányi Pál

Partnerek