Kovács Johanna Blanka: A WISZ erős és közvetlen közösség

2020. június 8.

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium nem csak lakhatási lehetőséget és egy erős közösséget biztosít, hanem a pályaválasztásomban is folyamatos megerősítést adott számomra.

 

A kollégiumba való bekerülésem nem volt előre tervezett, hirtelen döntés volt, mivel elsősorban nem Debrecenbe szerettem volna egyetemre jelentkezni. Végül ide nyertem felvételt, a Debreceni Egyetem pszichológia szakára, amely visszatekintve a legjobb lehetőség volt számomra.

 

Mindig is emberekkel szerettem volna foglalkozni, megismerni őket mélyebb szinten, és segíteni őket a lelkiviláguk megértésében. Nem gondoltam volna, hogy a kollégium ebben segíteni tud majd segíteni.

 

Egy tanév során majdnem minden hónapban szakkollégiumi hétvégéken veszünk részt, ahová a WISZ munkatársai érdekesebbnél érdekesebb előadókat hívnak, különböző témákról előadást tartani. Ezek a hétvégék mindig nagyon dinamikusan haladnak, sohasem unalmasak. Nappal meghallgatjuk az aznapi előadót este pedig lehetőségünk van közösségi életet élni és jobban megismerni egymást a hallgatókkal.

 

A személyes kedvenc és számomra igen fontos előadásokat egy kollégiummal kapcsolatban álló pszichológus tartotta. Minden egyes téma érdekes és hasznos volt, főleg azért mert, mint már említettem pszichológusnak készülök, így a témák aktuálisak, és az egyetemen is tudom őket hasznosítani. Kiemelném az érzelmi intelligenciáról szóló bemutatót, amely nemcsak tudományos szemmel, de az átlag ember számára is nagyon fontos, főleg, ha egy olyan erős és közvetlen közösségben él, mint a WISZ.

 

A prezentációk után mindig van lehetőség arra, hogy elbeszélgessünk akár külön is az előadókkal. Én is kaptam a lehetőségen, és érdeklőséddel tettem fel a kérdéseimet, melyekre mindig kielégítő választ kaptam. Nagy döbbenet volt számomra, hogy ugyanazt az irányzatot szeretném én is megpályázni később, mint a pszichológusunk, az addiktológiát. Megdöbbentő történeteket mesélt és tanácsokat is adott, melyekért nagyon hálás vagyok, hogy egy remek keresztény szakemberrel beszélhettem erről, amely hatalmas megerősítés volt számomra.

 

A másik ilyen meghatározó élményem a művészetekhez kapcsolódik, ami a másik szenvedélyem. Egyik kedvenc hobbim és kikapcsolódásom a festés, rajzolás, alkotás. Kaptunk egy olyan lehetőséget, hogy különböző programsorozatokból választhattunk. Mikor megláttam, hogy van közöttük művészetterápia, nem volt kérdés, hogy azt választom. Az alkalmak során az évszakokon keresztül, relaxációs folyamatok és különböző rajzolási technikák által fedezhettük fel az elnyomott érzéseinket, legyen az pozitív vagy negatív.

 

Az egyik kedvencem a montázs technika volt, ahol különböző újságokból vágtunk ki képeket, és állítottuk össze lelki állapotunknak megfelelően. Különösen tetszett, hogy a feladatok végén mindenki alkotását megfigyeltük és véleményeztük, de úgy, hogy nem használhattuk a „jó”, és a „rossz” kifejezéseket. Nagyon pozitív élményként él még bennem mai napig, főleg, hogy a két kedvenc területemet hozta össze, a pszichológiát és a művészetet, és elgondolkoztatott, hogy akár ezzel is foglalkozhatnék a jövőm során.

 

Szöveg: Kovács Johanna Blanka

Partnerek