Visnyei Krisztofer: A WISZ-nek egyetlen célja van, hogy minket a célunkhoz jutasson

2020. június 12.

Visnyei Krisztofer vagyok. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanulok Pénzügy és számvitel szakon, s egyben a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tagja.

 

Gimnazistaként, az utolsó előtti évben fogtam fel igazán, hogy két év sincs már hátra az érettségiig, de még ennél is kevesebb idő volt arra, hogy kiválasszam, hol szeretném folytatni a tanulmányaimat. Biztos voltam benne, hogy tovább tanulok, de nagy kérdés volt, hogy hol és mit.

 

Szerintem mindenki ismeri azt a kérdést, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel?” Ennek a kérdésnek a jegyében telnek a gimnáziumi éveink, hiszen itt kell eldöntenünk igazán, hogy kik szeretnénk lenni, az egyetem pedig felkészít arra, hogy véghez is tudjuk vinni a terveinket. Felvételi előtt pár hónappal döntöttem el, hogy Debrecenben folytatom a tanulmányaimat. Pénzügy és számvitel, vagy gazdálkodás és menedzsment szakon szerettem volna tanulni. Mindig is érdekelt egy vállalkozás/cég vezetése, számontartása.

 

A WISZ-ről érettségi után hallottam először, mivel egy ismerősöm mesélt róla, aki már tagja volt a szakkollégiumnak. A WISZ honlapján elkezdtem tanulmányozni, hogy miről is szól ez a program, és hogy mit nyújt a hallgatók számára. Nem volt kérdéses, hogy megpróbálkozok a felvételivel, mert sok pozitív dolgot hallottam és olvastam róla.

 

A felvételi nagyon pozitív élmény volt, mert a WISZ munkatársai pár óra alatt meg tudták teremteni azt az érzést egy új társaságban, hogy oda tartozunk, és arra törekedtek, hogy minél jobban megismerjük egymást. Sikeres felvételi után, amikor már kezdtem megismerni a WISZ munkatársait és a hallgatókat, tudtam, hogy jó helyen vagyok, hiszen itt mindannyian ugyanazt szeretnénk. Szerintem minden hallgatótársamnak, és persze nekem is az a célunk, hogy minél többet kihozzunk magunkból a tanulmányaink során. A WISZ kiváló választás erre, hiszen minden támogatást megkapunk, ami segíti az utunkat.

 

Ez az, amiben a Wáli István Református Cigány Szakkollégium segít. A munkatársaknak, az intézménynek az a célja, hogy a hátrányos helyzetben élő diákokat diplomához segítse különböző programokkal és támogatással.

 

De hogy miről szól pontosan ez a támogatás?

 

A kollégium támogat szakmailag, hisz ha éppen a gyakorlati óraszámot kell teljesíteni, a WISZ segít megtalálni a legalkalmasabb munkahelyet, ahol szakmailag lehet fejlődni. Aztán ott a heti két bibliaóra, melyek megerősítenek minket a hitünkben, és tudatják velünk, hogy soha nem vagyunk egyedül. Mentorprogramban is részt veszünk, melynek során kijelölnek mellénk, a saját karunkon belül egy-egy olyan tanárt, aki segít a tanulmányainkban, a beilleszkedésben, és akihez bármi kérdéssel fordulhatunk.

 

A szakkollégiumi hétvégék mindig remek hangulatban telnek: változatosak, minden alkalommal van valamilyen plusz mondanivalójuk, és mindig tanulunk valami újat az életről. Szeretném kiemelni a magas összegű havi ösztöndíjat, melyet a teljesítményünk és a tanulmányi eredményünk alapján kapunk.

 

A szakkollégium nyelvi tanfolyamot biztosít nekünk magántanáron keresztül, aki felkészít minket a nyelvvizsgára. A programokról lehetne a legtöbbet írni, hisz megannyi dolog van, amit ki lehetne emelni. Sok-sok élményben gazdag pillanatot szerezhetsz, ha részese leszel a programnak.

 

A WISZ munkatársainak és az egész programnak mindössze egy célja van: hogy mi, hallgatók elérjük a célunkat az életben. Hiszen a WISZ a célodhoz wisz!

 

Remélem felkeltette az érdeklődésedet a szakkollégium – szívesen várunk téged is a közösségünkben, hogy részese legyél mindannak, amit a WISZ nyújt.

 

Szöveg: Visnyei Krisztofer
Fotó: Dezső Attila, WISZ

Partnerek