Kovács Máté: A WISZ-re mindig lehet számítani!

2020. június 15.

Kovács Máté vagyok, jelenleg a Debreceni Egyetem Műszaki Karán tanulok, mint gépészmérnök. Mindig is érdekelt az informatika, így nem volt kérdés számomra, hogy ebbe az irányba fogok tovább tanulni. 2018 őszén fel is vettek az Informatika Kar Mérnökinformatikus képzésre, azonban elég volt egy félév, hogy rájöjjek, ez mégsem az én területem, így passziváltattam a tanulmányaimat.

 

Ezt követően sikerült egy olyan diákmunkát találnom, amit szerettem, egy gépgyártó cégnél voltam minőségellenőr. Innen már adta magát a dolog, beadtam a jelentkezésem a Műszaki Kar gépészmérnök szakára, ahol már el is végeztem az első évemet a kollégium segítségével, ahová visszavártak. Végre megtaláltam azt, ami érdekel, amit szívesen tanulok, és ebben úgy érzem, ki tudok teljesedni.

 

A WISZ-re édesanyám által találtam rá, pótfelvételivel kerültem be, aminek örültem, mert sokban megkönnyíti az életem, hogy nem kell minden nap Debrecenből hazautaznom, így több időt tudok fordítani a tanulásra.

 

A szakkollégium azonban nem csak lakhatást ad, hanem részt lehet, és kell venni a különböző programokon. Minden kollégistának kötelező részt venni havonta egyszer a szakkollégiumi hétvégén, amikor minket segítő képzéseket látogatunk. Ilyen még a bibliaóra, segít a hitünk megerősítésében, gondozásában, mely lelkész irányításával történik, többnyire a késő délután, kora este folyamán, hogy mindenki be tudja illeszteni a napirendjébe.

 

Aztán minden félévben 15 órát kell eltölteni önkéntességgel. ez engem arra ébresztett rá, hogy sokszor jobb adni, mint kapni. Emellett szoktunk járni környékbeli iskolákba, rendezvényekre köztudatosítani, ami azt jelenti, hogy elvisszük a kollégium jó hírét a jelenleg még középiskolában tanulók részére, hogy tudjanak erről a lehetőségről.

 

De mit is kapunk ezek mellé?

 

A WISZ-ben mindenki mellé rendelnek egy mentort az egyetemről, aki segít és végig kíséri a tanulót tanulmányai során, a diplomához vezető úton. Ha valakinek nincs még nyelvvizsgája, lehetőségünk van nyelvórákra járni, de akármilyen tárgyból van szükség segítségre, a WISZ-re mindig lehet számítani.

 

Nem elhanyagolható, hogy kiemelkedő ösztöndíjat kapunk, az elbírálásnál pedig figyelembe veszik a tanulmányi, szakkollégiumi illetve önkéntes teljesítményünket is.

 

A kollégium épülete a belvárosban van, közel mindenhez, nagyon jól felszerelt, egy kivétellel két ágyas szobák vannak, valamennyihez tartozik saját vizes blokk is. A konyhában modern eszközök találhatóak, idén kaptunk egy új grillsütőt is. Ha valaki a tanulás után egy kis szórakozásra vágyik, akkor a társalgóban van TV, konzol játékokkal, csócsóasztal, társasjátékok, illetve egy mini könyvtár.

 

A WISZ-be nagyon hamar be lehet illeszkedni, mindenki nyitott, kedves, gyakran járunk együtt szórakozni, sportolni, ugyanis aki szeret úszni, kapott a helyi uszodába bérletet, aki pedig még nem tud, járhat tanfolyamra.

 

Remélem sikerült átadni mennyire jó lehetőség a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tagjának lenni. Kár lenne elszalasztani, jelentkezz minél hamarabb!

 

Szöveg és fotó: Kovács Máté

Partnerek