Balogh Alex: Csak pozitív véleményem van a szakkollégiumról

2020. augusztus 4.

Balogh Alex vagyok, és az alábbi írásomban be szeretném nektek mutatni, hogy mennyire fontos a WISZ által biztosított kollégiumi szállás, elmesélek pár személyes tapasztalatot, és jó tanácsot, amit jó megfontolni.

 

Első sorban gondoljátok át jól, hol szeretnétek a szállást a tanulmányaitok során: albérlet, kollégium, esetleg vásárolnátok magatoknak lakást. A saját lakás rengetegb pénzbe kerül, nincsenek szobatársaid, nem tudsz senkitől segítséget kérni, ha valamiben elakadtál tanulás szempontjából az éjszakai órákban.

 

Én egy évet éltem albérletben, ami eleinte jónak tűnt, de mégsem volt egész. Alkalmazkodnom kellet sok emberhez, szokatlan viselkedésekhez. Tanulás szempontjából számomra nem a legjobb választás volt, mert nem tudtam kihozni magamból a maximumot.

 

Gimnáziumi tanulmányaim alatt hallottam először a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumról. Már akkor tudatosult bennem, hogy tagja szeretnék lenni ennek a közösségnek. Harmadik félévben felvételt nyertem, és egy teljesen más szemléletet kaptam a világról.

 

Wálisnak lenni egy új életérzés, olyan, mint egy család az egész közösség.

 

Az első napom nagyon jóra sikeredett, úgy láttam, elfogadtak, ami számomra szokatlan volt, hogy ilyen gyorsan megbarátkoztak velem roma származásom ellenére. Mivel ez egy roma szakkoli, ez nem okoz senki számára nagy feladatot.

 

A szakkollégista társaim és az intézmény dolgozói nagyon közvetlenek, az igazgatónk, Mózes Áron pedig olyan, mintha velünk egyidős egyetemista lenne. Korát meghazudtoló energiával, lelkesedéssel, és sok-sok mosollyal fogad minket.

 

A kollégium személyes tapasztalataim alapján csak pozitívak. Egy befogadó közösség, ezen felül családias légkör és barátságos lakótársak jellemzik a szakkollégiumot.

 

Legyünk őszinték: nincs olyan szülő aki szívesen elengedi gyermekét egy olyan közösségbe ahol nem tudja mi vár rá és milyenek ott az emberek, hogyan viselkednek a gyermekével, milyen neveltetésben részesül. A Wáliban nagyon jó programok vannak, amivel fejleszthetjük magunkat: hitéleti oktatásban, közösségi feladatokban, önkéntes munkában tudjuk elmélyíteni és kamatoztatni tudásunkat, amivel másokon és magunkon segítünk.

 

A kollégiumi szállásunk kulturált, magasan felszerelt, rendkívül tiszta, nem utolsó sorban nagyon kedvező a kollégium díj, amit egyszerűen finanszírozhatunk az ösztöndíjunkból.

Partnerek