A WISZ szakkollégiumi képzései a 2019/2020-as tanévben

2020. augusztus 11.

Az alábbiakban Kiss Andrea, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium szakmai vezetője számol be az elmúlt egy év során intézményünkben megvalósult szakmai programokról.

 

A szakkollégium képzési rendszere három fő modulban (roma kultúra, spiritualitás, képesség és kompetenciafejlesztés), junior és senior tagozaton valósult meg. Ebben a tanévben sajátos tényező volt, hogy a kontaktalkalmak mellett távoktatási formában is valósítottunk meg kurzusokat. Fókuszunk továbbra is a változatos módszertanon, a valós hallgatói igényeken, az élményszerűségen, interaktivitáson volt. Minőségben az elérhető maximumra törekedtünk és igyekeztünk a szakma legjobbjaitól tanulni, akik hiteles, mintaadó személyiségek.

 

Több-kevesebb ízelítő a kurzusokból:

 

SPSS statisztikai program alapjai: Dr. Ceglédi Tímea – szociológus, Debreceni Egyetem

 

A kurzus senior hallgatóknak volt meghirdetve, ezzel is támogatva tudományos kutatásaikat. Az alapfogalmakon kívül adatbázis felépítés, elemzések készítése, statisztikai adatok grafikus elemzése is téma volt, sok-sok gyakorlással.

 

Hátrányaink - filmelemző kurus: Kovács Károly - pszichológus, terápiás tréner

 

A kurzuson heti bontásban kisfilmeket, filmrészleteket néztünk meg. Olyan témák kerültek terítékre ezeken az alkalmakon, mint a családi örökséggel való szembenézés, a negatív örökség romboló hatásai, a szenvedélybetegség családi vonatkozásai, a feloldás lehetőségei, a másság (kulturális, etnikai, stb.) megküzdési stratégiáink, csapdák, álmegoldások, függőségek.

 

Művészetterápia – identitás: Váradi Zsuzsanna - egészségfejlesztő, doktorjelölt DE

 

Sajátélményű tanulás, a módszer speciális tematikával rendelkezik, felhasznál verseket, zeneműveket, relaxációs technikát. Személyiségfejlesztő hatása az identitást is formálja egyben, valamint segíti a stresszel való megküzdést.

 

Életpálya tervezés: Mózes Áron - WISZ igazgató – tanácsadó, coach

 

Nem egyszerű felismerni igazi elhívásunkat. Életszakaszonkénti kríziseink alkalmával megváltozhat az életünk, a jellemünk, de a kihívással fel is adhatjuk a küzdelmet. Standard kérdéssorunk: Honnan jövök? Ki vagyok? Merre tartok? Hogyan képezhetem magam? Kitől várhatok segítséget, ki a mentorom? A kurzus célja a céltudatosságra vezetés.

 

Romani workshop: Varga Erika - divattervező, ötvösművész, a Romani Design alapítója

 

A motivációs beszélgetés érintette a roma identitás-, önkifejezés-, értelmiségi lét-, identitás-, divat témaköröket. A workshop keretében gyönyörű ékszereket készíthettek hallgatóink.

 

Egymástól tanulás workshop:

 

A kurzus keretében a szakkollégium hallgatói tartottak prezentációkat a szak-, ill. érdeklődési területükhöz kapcsolódóan. Hallhattunk előadást a roma pártokról, az online marketingről, a 3D nyomtatásról, de azt is megtudhattuk, hogy mi az a bitcoin, vagy hogy milyen élőlények a holyvák. Képbe kerülhettünk a megyei átnevezések tekintetében is, vagy az amerikai rasszizmus és rendőri brutalitás jelenlegi állásáról is. A kurzust értékelték, facilitálták: Dr. Molnár-Tamus Viktória - DRHE, Dezső Attila kommunikációs szakember, Váradi Zsuzsanna - WISZ alumni.

 

A bemutatott kurzusokon túl az alábbi képzéseken vehettek részt hallgatóink: Személyiségfejlesztés - csoportépítés - közösségbe vonás: Kovács Károly pszichológus, terápiás tréner - Ember Katalin családterapeuta; Érzelmi intelligencia fejlesztése: Kovács Károly pszichológus, terápiás tréner; Egyházismeret: Lovász Márton intézményi lelkész – WISZ; Tanulásmódszertan: Dr. Mező Katalin adjunktus - Debreceni Egyetem; Kutatásmódszertan: Dr. Mező Ferenc egyetemi docens - Eszterházy Károly Egyetem; A Hitvallásaink kurzus keretében ellátogattunk a nyíregyházi Evangelikus Roma Szakkollégiumba. Halgatói kérésre az idei tanévben elindult a lovári nyelvoktatás is Kovács Krisztinával a szakkollégium hallgatói számára.

 

Eredmények számokban:

 

Doktori képzésben jelenlegi és volt hallgatóink közül 7 fő vesz részt. Hallgatóink önkéntesként az utolsó lezárt tanévben 1340 munkaórát segítettek karitatív szervezeteken keresztül. Köztudatosítási eseményeken 1200 főt (600 diákot) értek el, ösztönözve őket a továbbtanulásra.

 

Sikeres TDK, OTDK dolgozatok:

 

Oláh Regina Szidónia (DE GTK): TDK 2020, Menedzsment és vállalatgazdaságtan tagozat - A roma szakkollégiumok szerepe a tehetséggondozásban: tagozati I. helyezett és kiemelt dékáni díjas, illetve az Ihrig Károly Szakkollégium különdíjasa lett. Delegálták az OTDK-ra.

 

Tóth Anna (DE ÁOK): TDK 2020. Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia tagozat - Az alpha2-plazmin inhibitor C-terminális heterogenitásának vizsgálata – tagozati II. helyezett. Delegálták az OTDK-ra.

 

Torner Bernadett (DE ÁOK): TDK 2020. Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat tagozat - Antifoszfolipid antitestek és a β2-glikoprotein I különböző konformációi közötti interakció vizsgálata – tagozati II. helyezés. Delegálták az OTDK-ra.

Partnerek