Hogyan látja egy új hallgatói a WISZ közösségi életét?

2021. október 12.

Jablonszki Laura szeptemberben csatlakozott intézményünk csapatához, és a szakkollégiumban eltöltött első hetei után klaviatúrát ragadott, hogy leírja itt szerzett benyomásait.

 

A szakkollégium számára több szempontból is fontos a szociális élet. Folyamatos csapatépítés folyik: legyen szó akár kisebb összeülésekről, vagy az egész csapatot érintő eseményekről. A családias atmoszféra megteremtése jellegzetes eleme ezeknek az alkalmaknak. Beszéljünk akár egy szakkollégiumi hétvégéről is, a jókedv garantált. Ez nemcsak a hallgatókat emeli közelebb egymáshoz, hanem a nem megfelelő családi háttérrel rendelkező hallgatóknak is segít. Otthon érezheti magát mindenki, aki részese lesz a programoknak.

 

Mivel a közeg családias, így nem érezzük kínosnak, ha valamit elrontunk: van terünk fejlődni emberként. Tudunk segíteni a másiknak, és mások is nekünk. Gyakorolhatjuk a testbeszédünket, a szakmai programok pedig más-más kompetenciákat engednek fejleszteni. A szakmai rész jelentősen előrébb visz mind a karrierünkben, mind pedig a magánéletünkben. Ez azért tűnhet szokatlannak, mert egy átlagos kollégiumban nincsenek ilyen jellegű programok. Ezért is fontos, hogy minél több roma és hátrányos helyzetű egyetemista jusson hozzá a szakkollégiumokhoz. Lehet, hogy ennek rövid távon nem érezni a hatását, viszont a nagy összképet tekintve erőteljes személyiségfejlődésen megy keresztül egy szakkollégista.

 

Többféle rekreációs lehetőségünk van, melyek közül fontosnak tartom kiemelni a kirándulásokat. Ezáltal jobban megismerjük Magyarország különböző tájait, és csapat-összekovácsoló hatásuk is van. Egy – valamilyen szempontból – hátrányosabb helyzetből induló hallgató nem feltétlen érzi a szükségét, hogy továbbtanuljon. Azáltal viszont, hogy a Wáli által eljutunk különféle területekre, beszélgetünk másokkal, esetleg más kultúrájú személyeket ismerünk meg, átértékelődik az emberi kapcsolatok és a pénz fogalma. Ha van az embernek pénze, tud utazni. Ha látjuk, hogy más jobb körülmények között él, az motivál. Sőt az is, ha valaki rosszabb körülmények között él (vagy akár saját tapasztalatunk van ezzel kapcsolatban), mivel ekkor életbe lép akár a segítség gondolata is. Pénzt pedig könnyen szerezhetünk egy egyetemi diplomát igénylő munkával, vagy a tanulmányi ösztöndíj is ösztönző hatással lehet számunkra.

 

Jelentős még az önkéntességvállalás, ami kötelező része a szakkollégiumi programnak. Ez kialakítja a hallgatókban a segíteni akarás vágyát: jó lelkiismeretet ad, hogy segítettünk valaki másnak, akinek szüksége volt a segítségünkre, hasznosak lehettünk és ezért nem várunk semmit cserébe. Természetesen kaphatunk szeretetet, tapasztalatot, és remek kapcsolati tőkét tudunk építeni. Nem feltétlenül tudná normál keretek között így alakítani a társadalmi életét egy egyetemista, mint a WISZ hallgatói.

 

A cikk szerzője földrajz-magyar tanári szakos hallgató - vele készített miniinterjúnkat ide kattintva olvashatjátok el.

 

Fotók: WISZ

Partnerek