Önkéntesek éjszakája a WISZ-ben

2018. május 24.

2018. május 18-án az Önkéntesek éjszakáján középiskolás és egyetemista hallgatók látogatták meg a szakkollégiumot, ahol megismerkedhettek a Szociopoly játék kihívásaival és izgalmaival.

 

A diákoknak nehéz volt beleképzelniük magukat egy szegény család mindennapjaiba, ahol a megélhetés és a máról holnapra való küzdés a tét. Érdekes felismerések közepette tölthették az estéjüket, miközben érzékenyítve lettek a társadalom peremén élők problémáira.

 

 

Szembesülhettek például a közmunka program előnyeivel, hátrányaival, és egy átfogó kép rajzolódhatott ki bennük arról, hogy milyen kilátásai vannak egy szegény faluban élő embernek, a gyermektelen családon át a többgyermekes famíliáig bezárólag. Ezek ma aktuális, létező élethelyzetek, még akkor is, ha a debreceni nagyvárosban élők közvetlen környezetükben nem is ezt látják-tapasztalják. Fontos viszont, hogy tudjunk róla, s hogy felismerjük a jelenséget.

 

 

Sok esetben összefüggésbe hozzák a szegénységet a cigánysággal, noha ez nem teljesen logikus. Ezek és még más sztereotípiák megfordulnak sok ember fejében, ám egy ilyen „játék” után bizony képesek vagyunk hősként is tekinteni azokra, akik a családért mindent elve alapján legyőzik a hétköznapok megpróbáltatásait és gondoskodnak gyermekeikről.

 

 

Minden tisztelet azoké, akik mindeközben megőrzik méltóságukat, emberségüket és tisztességüket. A Wáli István Református Cigány Szakkollégium hallgatói közül sokan hasonló körülmények közül jöttek, melyet a játék is bemutat, ezért nem is lehetett volna hitelesebb játékosokat és játékvezetőket találni náluk.

 

Godó Katalin


Még több fotó az Önkéntesek Éjszakájáról galériánkban!

Partnerek