Uruguayban is képviselik a szakkollégiumot

2018. július 17.

György Dóra január és június között az Egyesült Államokban tartózkodott, ezt követően viszont Uruguayba repült, hogy szaktudásával a helyi szórvány magyarságot segítse. 

 

Egy hónapja érkeztem meg Uruguay fővárosába, Montevideóba, a Kőrösi Csoma Sándor Program Ösztöndíjasaként - egészen év végéig itt leszek majd. Ez a program a Nemzetpolitikai Államtitkárság által jött létre, azért, hogy a külföldi, ún. diaszpórában élő magyarság nemzeti identitását erősítsük és megőrizzük. A célállomások között szerepelt számos dél-amerikai ország is, így mivel mindig szerettem volna megtanulni spanyolul, és ellátogtani erre a különleges, egzotikus kontinensre, nem sokat hezitáltam, és beadtam a pályázatomat.

 

 

A kiírás szerint magyar nyelvtanárokat, cserkészeket, programszervezőket, és néptáncosokat kerestek, így a Debrecenben található Amerikai Kuckóban szerzett programszervezői készségeimre, folyamatban lévő, két nyelvszakos angol-orosz tanári tanulmányaimra és néptáncos előmenetelemre hivatkozva megnyertem a pályázatot. Kezdetben kicsit megijedtem, hiszen nem beszéltem spanyolul, de az olasz tudásom miatt szerencsére nagyon jól haladok a tanulással. A fogadóintézményem az Uruguayi Magyar Otthon, amely egy körül-belül 150 fős, magyar felmenőkkel rendelkező, vagy a magyar kultúra iránt érdeklődő aktív közösség.  

 

 

A konkrét feladatom néptánc oktatása, négy különböző korcsoport számára. Eddig a július végi, Buenos Aires-i, dél-amerikai magyar néptáncfesztiválra készültünk, az esemény után pedig valószínűleg nagyecsedi cigány táncot fogok tanítani, amely számomra is kihívást jelent. Mindazonáltal nagyon nemes feladatnak érzem, hogy a magyar cigány kultúrát is népszerűsíthetem. A Magyar Otthon nem csak a táncpróbák színhelye, hiszen szinte minden napra jut egy program: jótékonysági ebédek, kártyapartik, teke bajnokságok, disznóvágás, férfi vacsorák, női teadélutánok, magyar ünnepségek. Ugyan nem unatkozom Montevideóban, de terveim között szerepel megnézni többek között Dél-Amerika híres városait és helyeit, például Rio de Janeirót Brazíliában, a Machu Picchut Peruban, illetve Patagóniát is Chile és Argentína határán.

 
György Dóra
 
 
 
 
 
 

 

Partnerek