Mi történik jelenleg a WISZ Kutatói Klubban?

2018. március 20.

Ahogyan korábban már hírt adtunk róla, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a tanév első szemeszterében elindult a WISZ Kutatói Klub. A klub megalakulása óta már több találkozón túl van.

 

Az induláskor az alapvető cél az volt, hogy a klub tagjai feltérképezzék a cigányok, hátrányos helyzetűek jelenlegi bekerülési gyakorlatát a debreceni felsőoktatásba, összegyűjtsék a már szakmai karriert befutott cigány szakemberek tapasztalatait, a karrierépítés lehetséges fejlesztési igényeit. A tervektől függetlenül a legfontosabb kérdés mégis az volt az alakuláskor, hogy mi legyen a konkrét kutatási cél.  Mire kíváncsiak a jelenlegi szakkollégisták, és azt milyen módszerrel, mintavételi eljárással vizsgálják?

 

A döntés egyértelműen a WISZ alumnusokra esett. Az alumnus olyan volt szakkollégista hallgató, aki, jelen esetben legalább egy éve diplomát szerzett, vagy sikeres záróvizsgát tett. Velük készítenek a jelenlegi hallgatók félig strukturált életútinterjúkat.

 

 

Az interjúban szereplő kérdéseket a hallgatók gyűjtötték össze, saját élettapasztalatukból merítve. A kérdésekkel arra adtak választ, hogy őket mi érdekli legjobban a szakkollégium végzett hallgatóival kapcsolatban. Mit kérdeznének meg, ha találkoznának? Mi áll annak hátterében, hogy hátrányból előnyt tudtak kovácsolni?

 

Az összegyűjtött kérdések az alábbi hat dimenzióba rendezhetők:

1. Szocio-demográfiai és szocio-kulturális háttér

2. Motivációk, indíttatás

3. A szakkollégium

4. Vallásosság

5. Előítéletesség

6. Célok

 

 

Az adatfelvétel során 17 alumni hallgatóval készül félig strukturált életútinterjú 2018.  márciusában és áprilisában.

 

A klub keretein belül a hallgatók módszertani felkészítést is kaptak a résztvevő kutatóktól. Beavatták őket az interjúztatás praktikáiba. Hogyan kérdezzenek, hogyan írjanak környezettanulmányt a jegyzet eljére.  Olyan apró dolgokra is felhívták a figyelmüket, hogy az interjúztatás előtt jó ha megbizonyosodnak a hangrögzítő működéséről és töltöttségi szintjéről. Mennyi időt szükséges az interjúra, hogy szó szerint mindent begépelünk, stb.....

 

A  kutatást támogatta az is, hogy a tanév során a szakkollégisták közel 20 óránnyi kutatásmódszertani felkészítést kaptak a szakkollégiumi hagyományos képzési rendszerében  Dr. Murányi Istvántól és Dr. Mező Ferenctől.

 

A lekérdezett  és  feldolgozott életút interjúkból zárótanulmány fog készülni júniusban.

Partnerek