„Ülj mellém!” – Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat évnyitója Tatán

2018. szeptember 25.

2018-ban a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében valósult meg Magyarország roma szakkollégistáinak éves találkozója Tatán. Az esemény – melyen közel háromszáz egyetemi és főiskolai hallgató vett részt – református szempontból is kiemelt fontossággal bírt, hiszen jelenleg egyházunk egyik képviselője tölti be a KRSZH elnöki posztját. 

 

„Áldás, békesség, Dicsértessék a Jézus Krisztus, Dicsőség Jézus Krisztusnak, Erős vár a mi Istenünk!” – a négy nagy történelmi egyház köszöntéseivel üdvözölte a tatai Öreg-tó Kempingben megjelenteket dr. Schanda Anikó, a Magyarországi Református Egyház cigány szakkollégiumainak fenntartói képviselője, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke. A szervezet 2011 óta fogja össze hazánk egyházi fenntartású roma szakkollégiumait, közöttük a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot, és a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumot.

 

Az eseményen évről évre egyre több hallgató vesz részt, idén mintegy háromszázan, az ország tizenkét intézményéből. „A szervezőknek az volt a célja, hogy az évnyitónak ifjúsági találkozó jellege legyen – ez így is történt, a hallgatói visszajelzések egytől egyik pozitívak voltak a két nap programjait illetően” – mondta Anikó. „Nagy dolognak tartom, hogy egy éven keresztül református vezetéssel gondolkozhatunk arról, hogy milyen kezdeményezésekkel lehet előrébb mozdítani a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat ügyét. A nem egyházi fenntartású intézményekkel együtt elkezdte a munkát a Roma Szakkollégiumi Egyesület, ezért kihívás, hogy a KRSZH hogyan tudja megőrizni létjogosultságát. A szombati nap során erről tudtunk beszélni a szakkollégiumok lelkészeivel, például felmerült egy közös, hallgatói lelkigyakorlat ötlete” – tette hozzá.

 

Az idei évnyitót megtisztelte jelenlétével Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, aki bejelentette, hogy következő évben a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 550 millió forintnyi költségvetési támogatást kap a működéséhez, és kiemelte, hogy a szakkollégiumok olyan közösségi erőt jelentenek, melyet a hallgatók sehol máshol nem tapasztalnak meg. Laborczi Géza, a Roma Szakkollégiumi Egyesület elnöke arra buzdította a megjelenteket, hogy legyenek a fény továbbadói, még a legsötétebb időkben is, míg az esemény egyik fő támogatója, a Hanns Seidel Alapítvány képviseletében felszólaló Fixl Renáta köszönetet mondott az egyházak cigánymissziós szolgálatáért. 

 

A rendezvény első napjának alaphangját rendhagyó Diákbizottsági Kerekasztal adta meg, melyen minden szakkollégium egy-egy fővel képviselte magát, a moderátori szerepet pedig Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár vállalta magára. A kötetlen eszmecserén többek között előkerültek az intézmények diákbizottságainak jó gyakorlatai is: „Év elején választunk 1+1 diákbizottsági tagot, de fegyelmi bizottság is működik nálunk. Bizottsági ülés kevés van, ugyanis az online és élőszóban folytatott eszmecserék remekül helyettesítik azokat” – fogalmazott Kovács Szandra, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium Humán erőforrás menedzsment szakos hallgatója.

 

Katona Csaba, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium diákbizottsági elnöke, szociális munka szakos hallgató megemlítette az önkéntes disszeminációt, mint szakkollégiumi szolgálatot: „Ilyenkor iskolai csoportokat, vagy érdeklődőket hívunk hozzánk, ahol társainkkal életünkről és tanulmányainkról mesélünk – úgy gondolom, ez remek lehetőség arra, hogy visszaadjunk magunkból valamit.” 

 

 

„A KRSZH-évnyitó egyrészt elindítja a tanévet, de mégis kicsit több” – mondta a reformatus.hu-nak Langerné Victor Katalin. „Nem csak arra bíztatjuk a fiatalokat, hogy tanuljanak, de nagyon komoly és különleges közösségépítés is folyik a hálózaton belül. Romák és nem romák, előítéletek és indulatok nélkül működnek együtt. Ami a Diákbizottsági Kerekasztalt illeti, hálás feladatnak tartottam a moderálást, hiszen ilyenkor közelebbről is megismerhetem őket, azt, hogy mi jár a fejükben. Úgy érzem, egyre komolyabban veszik a hallgatói élet szervezését, és nem várnak másra – ezt legjobban az egyik lány fogalmazta meg: ’Mi a szakkollégiumban hagyományt teremtünk, és úgy kell dolgoznunk, hogy akik utánunk jönnek, folytatni tudják.’ Úgy gondolom, ha ezt ki tudják mondani, akkor meg is tudják valósítani” – tette hozzá a helyettes államtitkár. 

 

A szakkollégisták összetartásának erősödését szombat délután csapatjátékok szolgálták: a hallgatók három csoportban vehettek részt bűnügyi feladványok megfejtésében, ügyességi vetélkedőkben, a tatai Öreg-tó pedig sárkányhajó-versenynek biztosított helyszínt. „Nem ez volt az első ilyen hajózásom, viszont érdekesnek találtam, hogy sokan ültünk egymás mellett” - mondta Szilágyi Dávid, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium első éves, turizmus-vendéglátás szakos hallgatója. „Összhangra volt szükségünk a többi szakkollégistával, hogy meg tudjuk hajtani a hajót, a végére kicsit fáradtak és vizesek lettünk, de megérte.” 

 

A játékokat szabad foglalkozás követte, ez idő alatt többen felfedezték maguknak Tata nevezetességeit, vagy beszélgettek egy-egy finom kávé mellett, de lehetőség nyílt a WISZ számára kifejlesztett, „Habiszti”-fantázianevet viselő, cigány kulturális társasjáték kipróbálására is. „A játékban nagyon sokan vettek részt: egy asztalhoz ült minisztériumi vezető, minisztériumi és szakkollégiumi munkatársak, valamint és hallgatók egyaránt” – fogalmazott Káli-Horváth Kálmán, a játék tervezője.

 

„Sokan voltak olyanok, akik jól ismerik az autentikus, főleg oláh cigány kultúrát, de egy-egy feladvány még őket is meglepte. Sőt, néha nem is jutottak egyetértésre! Leginkább azonban a játék demokratizáló jellege tetszett, mindenkin azonos lelkesedést láttam, ráadásul úgy tanultak, hogy jól is érezték magukat” – tette hozzá a RefoRom igazgatója. A játékban részt vett Mózes Áron a Wáli István Református Cigány Szakkollégium vezetője is, aki a többségi társadalom érzékenyítésében kiemelten fontos szerepet szán a Habisztinek. 

 

 

 

 

Az este koncertekkel zárult, s mint kiderült, ez bizonyult a hétvége leghosszabb és legintenzívebb programblokkjának. Oláh Gergő zenekarával, a Roma Soullal fergeteges hangulatot varázsolt a találkozó rendezvénysátrában, majd a Karaván Família családi zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A buli nem állt le egészen kora hajnalig, ezért pihenésre nem sok idő maradt: vasárnap délelőtt ökumenikus istentiszteleti közösség várt az esemény résztvevőire.

 

„Tatára sok jelzőt aggattak már a történelem során, most azonban az élő vizek városa akarunk lenni” – köszöntötte az alkalom előtt a hallgatókat remek szófordulattal Michl József, a város polgármestere. Az istentiszteleten Hofher József jezsuita szerzetes, a JRSZ lelki vezetője azt üzente a szakkollégistának, hogy merjék feszegetni a határaikat, és ha elérik azokat, akkor tudjanak letérdelni, és hálát adni Istennek a mögöttük hagyott útért. 

 

 

Az alkalmon Molnár Erzsébet evangélikus lelkésznő szentlélekváró imával, Makai László görögkatolikus pap kiengesztelő imádsággal vett részt a szolgálatban, míg Isten igéjét Balogh Róbert jánoshalmai és kiskunhalasi református lelkipásztor hirdette a megjelenteknek, Lukács 17,11-20, a tíz leprás története alapján. „Jézus mindig a ’3H-s’ embereket találta meg, és olyan helyeken kért építési engedélyt, amely mások szerint egyaránt nem volt biztonságos” – mondta Wáli István Református Cigány Szakkollégium alumnija, utalva a halmozottan hátrányos helyzet közbeszédben elterjedt rövidítésére. „Jézus a társadalmi, szociális senki földjére ment el, és bebizonyította, hogy mégiscsak származhat valami jó Názáretből” – folytatta, majd hozzátette, hogy „sehol máshol nincs szükség jól képzett roma szakkollégistákra, mint az ország peremvidékein, az árkok, a bokrok és a sövények mellett élő embereknél.”

 

Az istentiszteletet követően az első éves szakkollégisták áldásban részesültek, majd együtt énekelték el a magyar Himnuszt, valamint a cigány himnuszokat – zenei kísérettel, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium tagjainak köszönhetően, akik az egész alkalom során végezték a dicsőítő szolgálatot. 

 

A lelki feltöltődést szakmai eszmecserék követték, a résztvevők ugyanis hat workshopban vehettek részt, érdeklődésüknek megfelelően: Romák média-szerepvállalásának hatása az előítéletek változására, A tanulás értéke a roma családokban, Hagyományok: szokások, művészet, a mai huszonéves roma fiatalok körében, Mit tehetünk a közösségünkért?, A hit szerepe a roma közösségszervezésben és közösségfejlesztésben, valamint Roma nők a változó világban.

 

Az egyes worksopok előadói és moderátorai egyaránt olyan romák és nem romák voltak, akik maguk területén maradandót alkottak az elmúlt évek-évtizedek alatt, legyen szó színművészetről, képzőművészetről, televíziós-rádiós riporteri munkáról, orvostudományról, cigánymisszióról. „Nagy megerősítést kaptam azt illetően, hogy ezt a szolgálatot elhívás nélkül nem lehet csinálni” – mondta Bandor Árpád, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium lelkésznek készülő, első éves tagja, aki a hitéleti workshopon vett részt. „Úgy gondolom, kell az isteni beavatkozás is, hogy szeretetet és feltöltődést kapjunk. Noha hosszú út áll előttem, szolgáltam már ifjúsági vezetőként, sokszor pedig az is kemény feladat” – tette hozzá a karcsai srác, aki nemrég elvégezte a Zsinati Ifjúsági Iroda és az Exodus Közép-Kelet Európa Egyesület Ifjúsági Vezetőképzőjét.

 

Mire a résztvevők a beszélgetések végére értek, szinte fel sem tűnt, hogy lassan itt a búcsú ideje. Hallgatók, vendégek és szakkollégiumi munkatársak még utolsó alkalommal összegyűltek az évnyitó rendezvénysátrában, hogy értékeljék a mögöttük hagyott két napot és fotók segítségével felidézzék a programok legszebb pillanatait. 

 

„Az elmúlt hónapokban, sőt, a mögöttünk hagyott év során folyamatosan elképzeltünk benneteket ezen a rendezvényen” – fogalmazott záróbeszédében a hallgatók előtt Hámori Orsolya, a házigazda Jezsuita Roma Szakkollégium igazgatónője. „Abban bíztunk, hogy jól fogjátok magatokat érezni és el tudjuk találni, mire vágytok. Olyan eseményt akartuk szervezni, ahol a közösségi élmény találkozik a szakmaisággal. Kívánjuk, hogy az az együttműködés, amely elkezdődött közöttetek, az egész tanévben folytatódjon” – tette hozzá.

 

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat intézményeiből az elmúlt évek során kikerült, több tucatnyi diplomás roma és hátrányos helyzetből érkező fiatal jól példázza, mekkora erő rejlik ebben az összefogásban – melyből egy év múlva, Nyíregyházán újabb ízelítőt kaphatunk majd az Evangélikus Roma Szakkollégium által szervezett, következő találkozón.

 

Ide kattintva még több kép található az eseményről galériánkban!

 

Dezső Attila
Fotók: Vargosz

 

A Tatai Televízió beszámolója az évnyitóról:

 

Partnerek