A DExpo-n hirdettük a WISZ jó hírét

2018. november 23.

A Debreceni Egyetem éves pályaválasztási kiállítása nem lehet teljes a Wáli István Református Cigány Szakkollégium standja nélkül. 

 

Két nap, több ezer középiskolás Kelet-Magyarország megyéiből - röviden ez a DExpo, melyet több mint tíz éve rendez meg a Debreceni Egyetem, bemutatva színes képzési palettáját és az hallgatói egyetem sokféleségét.

 

Ennek a rendszernek aktív részese a Wáli István Református Cigány Szakkollégium, amely egyaránt vár roma és nem roma, hátrányos helyzetű fiatalokat az ország bármely pontjáról. Szerteágazó tevékenységi körünk bemutatására persze nem elég az a pár perc, melyet hallgatóink az érdeklődő középiskolás (és már egyetemista!) fiúkkal és lányokkal töltöttek azért, hogy elmondják nekik, milyen is az élet a WISZ-ben. Arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy felvillantsa a szakkollégiumi élet egy-egy szeletét!

 

"Egyik szemem sírt, a másik nevetett, miközben a DExpón meséltem a fiataloknak" - mondta Godó Irén, szociálpolitika mesterszakos hallgató, aki mindkét nap örömmel állt a WISZ standjába. "Visszaemlékeztem az általános- és középiskolás diákéveimre. Tudni kell rólam azt, hogy hátrányos helyzetű családban nőttem fel, így sajnos nekem nem volt lehetőségem arra, hogy egyetemi rendezvényekre, nyílt napokra látogassak el. Eszembe jutott, hogy én mennyire örültem volna, ha a felsőoktatás előtt akár egyetlenegyszer is eljuthattam volna nyílt napra!" 

 

"Ennek szellemében igyekeztem az elmúlt két napban WISZ-es hallgatóként végezni a feladatomat, felvilágosítani az érdeklődő látogatókat arról, hogy egyáltalán mi a különbség egy normál egyetemi kollégium és szakkollégium között. Illetve mi mindent kínálunk a felsőoktatásba bekerülő hallgatóknak - leginkább azoknak , akik alig tudják elképzelni, hogy a saját helyzetükben finanszírozni tudják az egyetemmel járó kiadásaikat, és olyanoknak is, akik úgy érzik, a középiskolás évek után sorsukra lesznek hagyva. Eszembe jutott, hogy sok embernek mennyire hatalmas élmény az, ha beleláthat az egyetemi életbe, megismerheti az intézmény szellemiségét, az általa kínált lehetőségek tárházát. Ezek egyike a WISZ is. Szlogenünk nemcsak üres szöveg (WISZ- A célodhoz wisz!). Engem tényleg a WISZ visz a célomhoz, nélküle nem jutottam volna el idáig."

 

Reméljük, sok leendő hallgatónkkal találkoztunk a DExpón!

 

Még több fotó a galériánkban ide kattintva!

 

Godó Irén-Dezső Attila

Partnerek