Illem, etikett, protokoll – avagy a viselkedéskultúra alapszabályai

2018. november 26.

Fontos témával ismerkedhettek meg közelebbről a legutóbbi szakkollégiumi hétvégén a Wáli István Református Cigány Szakkollégium hallgatói. 

 

Az illemtan, a viselkedéskultúra életünk olyan területe, ahol mindig tudunk, és lehet is fejlődni. A világ folyamatosan változik, évről évre, sőt, hónapról hónapra új benyomásokkal, tapasztalatokkal gazdagodunk, szélesedik a perspektívánk, ez pedig elengedhetetlenné teszi, hogy lehetőség szerint minden élethelyzethez a lehető legtökéletesebb módon alkalmazkodjunk.

 

Ez a gondolat vezérelte a WISZ vezetését akkor, amikor Varga Bernadett szakdiplomáciai szakértőt hívta meg a legutóbbi szakkollégiumi hétvége előadójának, aki „Illem, etikett, protokoll” témában tartott interaktív, másfél napos kurzust.

 

A hétvége elején betekintést nyerhettünk a viselkedéskultúra történetébe, majd a verbális-nonverbális kommunikáció alapjaival ismerkedhettünk meg (köszönés, bemutatkozás, tegezés-magázás, valamint a testbeszéd, a kézjelek és mozdulatok, mint legfőbb témák). Ezt az írásbeli kommunikáció formai követelményei követték: például hogyan írjunk meg egy hivatalos levelet, mire figyeljünk az önéletrajzunkban, egy motivációs levélben.

 

Mivel a közösségi média a mindennapok része, az itt történő kommunikációnak és jelenlétnek is megvannak a maga szabályai. Például kiemelten fontos arra figyelnünk, hogy milyen információkat osztunk meg magunkról, az audiovizuális tartalmakról nem is beszélve.

 

A telefonos kapcsolattartásra is szigorú szabályok vonatkoznak: munkaidő előtt és után ne hívjuk a másik felet hivatalos ügyben, a családi-baráti telefonok azonban ennél jóval kötetlenebbek. Bár amint arról megbizonyosodhattunk, egy-egy váratlan helyről érkező hívás meg tudja ijeszteni az embert.

 

A kurzuson szó esett a nyilvánosság előtti viselkedésről: legyen szó egy utcán tett sétáról, vagy a tömegközlekedési eszközökön mutatott magatartásunkról. A nyilvánossághoz tartoznak az olyan helyszínek, mint a színház, a mozi, vagy a koncert – az alkalomhoz illő öltözék és viselkedés minden esetben elvárt. 

Egy állásinterjú komoly fordulópontot jelent az egyén életében, ezért ha azt akarjuk, hogy az önéletrajzunk után az első benyomásnak is pozitív kicsengése legyen, akkor nem árt odafigyelnünk egy-két apróságra – itt a megjelenés mellett a testbeszéd igencsak árulkodó lehet, ezek a pillanatok dönthetnek arról, hogy végül miénk lesz-e az áhított pozíció.

 

A hétvégén kiemelt szerep jutott az étkezéssel kapcsolatos etikettnek: itt a különféle típusú összejövetelek mellett az asztalterítésről, az evőeszközök használatáról és éttermi szabályokról tudhattunk meg többet.

 

Röviden az ajándékozással kapcsolatos tények és tévhitek is asztalra kerültek leginkább azt kivesézve, hogy milyen alkalomra mit, vagy mit ne adjunk?

 

Köszönjük Varga Bernadettnek a kimerítő, és életünk szinte minden részét átfogó előadást!

 

Még több kép a galériánkban!

 

Dezső Attila
Fotók: Kovács Máté

 

*

 

Jelen programunk a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg a WISZ NTP-RSZKOLL-M-18-0005 pályázati azonosító számú "Jó hírt WISZünk." projektjének keretében.

Partnerek