Irodalomórák után végigolvastam a Bibliát – Beszélgetés Harsányi Pállal

2018. december 3.

Pali a Wáli István Református Cigány Szakkollégium egyik legújabb tagja – ám az elmúlt néhány hétben hamar megkedvelte az embereket, és az intézmény nyújtotta lehetőségeket is fontosnak tartja. 

 

Milyen tanulmányokat végzel?

 

Másodéves vidékfejlesztői agrármérnök vagyok a Debreceni Egyetemen. Apai ágon a nagyszüleim mezőgazdasággal foglalkoznak, s mivel hat lány mellett én vagyok az egyedüli fiúunoka, mindig én voltam az, aki besegített ezekbe a munkálatokba. Idővel annyira megszerettem, hogy eldöntöttem, komolyabban szeretnék ezzel foglalkozni – talán még előnyöm is származott abból az egyetemen, hogy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeztem például növénytermesztés, állattenyésztés terén. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre?

 

Szeretném mesterképzésben folytatni a tanulmányaimat, de ezt már csak levelező tagozaton – remélem, hogy már a Bsc után elkezdhetek dolgozni. Noha a mezőgazdaság főleg a vidékhez kötődik, szívesen kipróbálnám magam Budapesten.

 

Hogyan kerültél a WISZ-be?

 

Keresztapám ajánlotta figyelmembe, hogy a szakkoli pótfelvételit hirdetett, én pedig rövid tájékozódás után jelentkeztem is. Nagyon kedvelem az embereket, a társaságot, így hamar megszoktam a közeget – az első bibliaórák és az első szakmai hétvége egyaránt elnyerték a tetszésemet. Még csak most ismerkedek a reformátussággal, a Bibliát viszont elolvastam elejétől a végéig. A gimnázium a kilencedik évfolyamában, irodalomórán hosszú hetekig foglalkoztunk vele, édesanyámat pedig meggyőztem arról, hogy kérjen kölcsön a komádi lelkésztől egyet, hadd olvassam ki.

 

Mivel foglalkozol szabadidőben?

 

Sokat sportolok, edzek, szeretek a barátaimmal, a családommal lenni – most azonban itt a vizsgaidőszak, úgyhogy az időm nagy részét a tanulás fogja lekötni.

 

Dezső Attila

Partnerek