Egy kis hazai 3. - Annuska néni szpircsikatja sült malaccal és bodaggal

2017. január 18.

Az este háziasszonya György Dóra orosz-angol szakos hallgatónk nagymamája, Annuska néni volt, aki has’gatott tésztalevest (szpircsikat), hozzá malacot sütött, és persze az elmaradhatatlan bodagot, ezúttal sütőporral készítve.A novemberben már megismert has’gatott tészta készítése az adventi elcsendesedés kiváló eszköze volt. Ez a tésztatípus, amit szpircsikat, vagy pharrado hhumer néven is ismernek, átmenet a nokedli és a metélt között. Elkészítése némi kézügyességet igényel, hiszen a tésztát előbb rétegesre kell hajtogatni, majd puszta kézzel minél vékonyabb, egyenlő csíkokra kell szaggatni. Ez nem a rohanó tempóhoz igazított étel, viszont az élmény kedvéért érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

A leveshez:

A tésztához:

A sült malachoz:

Elkészítés:

Szpircsikat: Az apróra vágott hagymát olajban megdinszteljük, majd pirospaprikával, apróra vágott zöldségekkel vízbe  rakjuk főni. A tésztához lisztet, sót, tojást vízzel félkeményre gyúrunk, tíz centi hosszú, három centi széles darabkákat

gyúrunk belőle, öt–tíz percig pihentetjük, majd kézzel minél vékonyabb darabokra szaggatjuk. Mikor megfőttek a zöldségek, a levesbe tesszük a tésztát is, majd további 5–10 percig főzzük, amíg megfelelő állagú nem lesz.

Sült malac: A darabokra vágott húst sóval, borssal megfűszerezzük, megtűzdeljük fokhagymával, leöntjük olajjal, majd sütőzacskóba tesszük. Tegyünk mellé 1–2 egész fej hagymát és néhány szem krumplit is. Mikor a megfelelő állagúra puhult, kivesszük a zacskóból és tovább pirítjuk.

Bodag: Egy kiló liszthez két zacskó sütőport adunk, sóval és vízzel összedolgozzuk középlágy tésztává. Ezt liszttel megszórt tepsibe tesszük, három–négycentisre lapítjuk, majd addig sütjük, míg meg emelkedik és meg pirul.

(További képek a Facebookon)

Partnerek