Választás és felelősség – Szakkollégiumi hétvége a WISZ-ben

2020. szeptember 28.

A felelős választásról, a felelős döntésről tartott nekünk előadást Mózes Áron WISZ-igazgató, szakkollégiumi hétvégénk szombati napján, mintegy görbe tükröt tartva a fogyasztói társadalomnak.

 

A tudatosság nemcsak a hétköznapi vásárlásaink során elengedhetetlen (ismerjük azt a sokat hangoztatott bölcseletet, hogy éhesen nem érdemes vásárolni menni, és sokan tapasztalatból tudjuk, hogy egy-egy kirakat csáberejének milyen könnyen be lehet dőlni), hanem az életünkben meghatározó szerepet betöltő házastárs választásánál is. Egyáltalán nem mindegy, milyen alapokra építjük a kapcsolatunkat, pillanatnyi örömökre, Istenre, vagy mások elvárásaira. A párkapcsolat stabilitásában ez kulcsszerepet játszik. Tökéletes ember ugyan nem létezik, de a gondosan választott házastárs mellett könnyebben boldogulhatunk az életben. A közösen, önként vállalt felelősség súlya alatt a kapcsolat nem teherként nehezedik ránk, hanem megfelelően ápolva és gondozva örömünket lelhetjük benne. Tehát a szerelem szikrájának fellobbanása önmagában véve nem garancia a jól működő házasságra, a teljes elköteleződésre. Azt folyamatosan ápolnia kell mindkét félnek, így tudnak egymás számára is erőforrásokká válni.

 

A házassági fogadalom kötő erejű, komoly felelősséget hordoz magában. Tudvalevő, hogy minden házasságban lehetnek problémák. Az viszont nem mindegy, hogyan kezeljük azokat. Alibiként használjuk őket arra, hogy kilépjünk a kapcsolatból, vagy hajlandóak vagyunk arra, hogy ezekkel a társunkkal együtt érdemben foglalkozzunk. A fogyasztói társadalom sulykolta eldobhatósággal, lecserélhetőséggel szemben a házasságban lehetünk tudatosak, megfontoltak őszinteséggel, bizalommal, tisztelettel és megértéssel fordulva a másik fél irányába. Ezek a fogalmak bármennyire is alapvetőnek tűnnek, rengeteget kell dolgoznunk velük újra és újra az élet különféle területein.

 

A gyermekvállalás során már nem csupán a kapcsolatért, hanem egy vagy több emberi életért is felelősséggel tartoznak a szülők. Mintaadóként fontos, hogy jó példát mutassanak a gyermek(ek)nek, a nevelés konszenzus alapon működjön, egymással párhuzamosan, ne pedig egymás ellen tevékenykedjenek a szülők. A szeretet mellett igenis lényeges a tudatosság, tervezettség – hangsúlyozta ezt Mózes Áron, aki önmagát tapasztalati szakértőként definiálta. Erre a címre 35 év házasság, több gyermek felnevelése, tucatnyi jegyes oktatás, csoportvezetések, előadások, s egy nemzetközileg elismert prevenciós jellegű házasságápoló tematika kidolgozása tette jogosulttá. Áron a coach-szakma sajátosságait is magáénak tudhatja.

 

A kereszténységgel kapcsolatban sokakat foglalkoztató főbb kérdések is napirendre kerültek, többek között a válásról, az abortuszról és a homoszexualitásról is szó esett. Érdekes, izgalmas, átfogó és komplex előadást hallhattunk. Különleges élmény volt igazgatónknak a saját tapasztalatait, véleményét megismerni egy olyan mélységes, bensőséges téma keretein belül, mint a házasság.

 

Szöveg: Godó Irén
Fotók: Kovács Máté

 

Még több fotó a hétvégéről ide kattintva!

Partnerek