Európai Nyelvi Koktélbár

2017. október 20.

2017. okt. 10-én Debrecenben zajlott le az Európai Nyelvi Koktélbár rendezvény, amelyre 600 fős létszámmal érkeztek középiskolás és egyetemista diákok.

A rendezvény a Debreceni Egyetem Főépületének díszudvarában zajlott, ahol a Wáli István Református Cigány Szakkollégium önkéntesei fogadták az érkezőket (Godó Katalin, Cservák Marica).

Számos változatos programot kínáltak a szervezők - különböző állomásokon keresztül vezetett az út az egyes nyelvek felfedezéséhez, bebarangolásához. Például több mini órára (20 perces nyelvórára) is beülhettek az érdeklődők, kipróbálhatták az adott nyelv szépségeit és rejtelmeit; a repertoárban szerepelt a cseh, lengyel, portugál, lovári, beás, német, angol, olasz nyelv is. Volt, akit éppen ez az élmény motivált egy új idegen nyelv elsajátítására.

Az egyes idegen nyelvi intézetek is képviseltették magukat a rendezvényen, s standjaiknál kvízek, puzzle és más szórakoztató játékos, kreatív feladatok várták az adott nyelv iránt - s a koktél iránt - érdeklődőket. De a hűsítő italon kívül más értékes díjak is kerültek kiosztásra, mint pl. ingyenes nyelvvizsga lehetőség, európai utazás, nyelvkönyvek, hanganyagok. Sok boldog arc távozott elégedetten a kora délutántól estébe nyúló programról.

A résztvevők közül sokan egyetértettek Kosztolányi Dezsőnek azzal a kijelentésével, miszerint: „Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma, új értelmi és érzelmi törvényekkel.”  Mert egy-egy nyelvtanulás során kapcsolatok születnek, kultúrák, hagyományok, világok tárulnak elénk. Fontos, hogy táguljon a perspektívánk. Egy ideillő idézettel hadd zárjam végül soraimat: „Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.” (Lomb Kató)

Partnerek