Tanulni tanulunk

2017. október 20.

És kutatni: a WISZ-esek első szakkollégiumi hétvégéjén október 6-án és 7-én. A pénteki nap délutánján tanulás- és kutatásmódszertan óra közül választhattak a fiatalok.

A Bonis Bona-díjas tehetségsegítő, gyógypedagógus Mező Katalin szívesen oktatta a Tanulásmódszertan mellett döntő diákokat. Játékos feladatokkal, szituációs helyzetekkel tette érdekessé számukra a tanórát. A korábbi tagoknak és az újonnan érkező hallgatóknak volt lehetőségük minél jobban összekovácsolódni a hétvége folyamán. Nemcsak egymás nevét memorizálhatták a résztvevők, hanem mélyebben is megismerhették társaikat, hogyan reagálnak különféle kommunikációs helyzetekben. A képzés során fény derült arra is, mennyire kreatívan tudják szemléltetni a tanulást néhány pohár, szívószál, olló, filc, cellux ragasztó, s a teremben megtalálható tárgyak segítségével, csapatban dolgozva. A tanulást modellező különféle alkotások után szó esett a sokak által rettegett számonkérésekről is. A tapasztalt főiskolai Tanárnő beszélt arról, miként viselkednek a diákok vizsgahelyzetben, és elmagyarázta, mi az, amit érdemes kerülni ilyenkor, ugyanakkor a jó eredményt elősegítő praktikus, hasznos tudnivalókat sem hallgatta el előlük. Még félév előtt lehetőségük nyílt a hallgatóknak vizsgázni, sőt, vizsgáztatni is, ugyanis az elsajátított feleléstechnikát egymáson alkalmazva próbálhatták ki a WISZ-esek.

A Kutatásmódszertant választók is jól jártak. A szakdolgozat előtt állók professzionális segítséget kaphattak Dr. Mező Ferenc Tanár Úrtól, aki az egri Eszterházy Károly Egyetem dékáni feladatok ellátásával megbízott dékánhelyetteseként sem pártolt el Debrecentől. Tőle megszokható módon szakmaiságban és jó hangulatban gazdag óráján sok hasznos (többeknek már idén alkalmazható/alkalmazandó) információval gyarapodhattak a diákok.

A szombati napon Dr. Murányi István szociológus beszélt a kutatás szépségeiről. Előadásában a több évtizede folyó munkássága során szerzett tapasztalatait is lelkesen megosztotta a tanulókkal. Persze a kommunikáció korántsem volt olyan egyoldalú, mint gondolnánk, ugyanis az építő jellegű vita sem maradhatott el. Szó esett kutatásról, oktatásról, rendszerváltásról, stb., s ezáltal igen érdekfeszítő hétvégének lehettek részesei a szakkollégisták.

A szakkollégium vezetősége idén is arra törekszik, hogy a tanulmányi hétvégék során a hallgatók számára hasznos képzéseket biztosítson. Ezeken a napokon nem az a cél, hogy újabb terheket rakjanak a tanulók vállára, hanem az, hogy megkönnyítsék a fiatalok életét azzal, hogy az itt megszerzett információkat a tanulmányaik során, ill. mindennapi életben is tudják kamatoztatni.

Partnerek