„Jó nekünk együtt” - Beszámoló a KRSZH zánkai évnyitójáról

2021. szeptember 27.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat idei tanévnyitóját 2021. szeptember 25-26-án tartotta a Zánkai Erzsébet-Táborban. A mottó a következő volt: „Jó nekünk együtt”, mert noha földrajzilag távol is vannak egymástól a szakkollégiumok, de szívükben közös értékeket képviselnek, s összetartoznak.
 
 
Az alábbi szakkollégiumok részvételével valósult meg a kétnapos rendezvény:
 
- Budapesti Református Cigány Szakkollégium
- Wáli István Református Cigány Szakkollégium
- Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium
- Evangélikus Roma Szakkollégium
- Jezsuita Roma Szakkollégium
- Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium
- Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon
- Egri Roma Szakkollégium
- Szentandrássy Roma Szakkollégium
- Lippai Balázs Roma Szakkollégium
 
A programot Káli-Horváth Kálmán nyitotta meg, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium vezetője. Ők voltak az idei tanévnyitó szervezésért és lebonyolításáért felelős kollégiuma. Az első nap a regisztrációt követően 10:30-kor kezdődött a megnyitó, ahol Schanda Anikó teológus-lelkész szakos hallgató végezte a szolgálatot.
 
 
Ezt követően köszöntőbeszédek sora hangzott el – többek között Langerné Victor Katalin a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, illetve Fixl Renáta, a Hans-Seidel Alapítvány képviselője, majd pedig az egyházfők üdvözölték a szakkollégistákat.
 
Készült egy csoportkép is. A délután pedig az ismerkedés jegyében telt, illetve az együttlét örömét élvezhették a hallgatók a különböző játékos vetélkedőkön, feladatokon keresztül. Itt már a csapatok vegyesen verbúválódtak, s a különféle helyszínről származó hallgatók egymást így jobban megismerhették mindamellett, hogy tesztelhették magukat az ügyességi feladatokban és a tudáspróba jellegű kvízeken, játékokon keresztül. Első helyezett lett idén az a csapat, ahol a szakkollégiumunkból Varga Dóri és Godó Katalin rendkívüli módon leleményesen szerepeltek.
 
Megismerhettük a Budapesti Református Cigány Szakkollégium médiagyakorlatát, majd az este hangulatáért pedig a Khamoro Budapest Band felelt. 
 
A másnap délelőtti ökumenikus istentiszteletet Balogh Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke vezette. Fontos és megható pillanat volt az áldásadás az elsőéves hallgatókra, illetve az összes szakkollégiumra egyaránt.
 
Az ezt követő programon népszerű volt a HABISZTI, mely a Wáli István Református Cigány Szakkollégium saját egyedi roma kulturális társasjátéka. Itt a hallgatók tehették próbára magukat, s első helyezést ért el szakkollégiumunk. Tehát jól szerepeltek szakkollégistáink mindkét napon mind az egyéni, mind pedig a közös feladatokban brillíroztak. Mózes Áron, az intézmény vezetője átvette a házigazdáktól a nagy édességet, melyet aztán örömmel szétosztott a hallgatók között, mint jól megérdemelt jutalom. 
 
A jó hangulatot pedig annak az öröme is fokozta, hogy végre személyesen találkozhattak a szakkollégiumok, s érezhették azt, hogy milyen különleges a találkozás élménye, és az együttlét alkalma. 
 
Szöveg és fotók: Godó Katalin
 
 

Partnerek