Minden álom teljesülhet

2018. január 20.

Régi ismerősökként üdvözölhették egymást a szakkollégiumi hallgatók, hiszen a KRSZH minden évben megrendezi közös tanévnyitóját, a mostani esemény azonban eltért a korábbiaktól: az intézmények tagjait Orbán Viktor, Magyarország miniszerelnöke köszöntötte, a programot pedig Farkas András és Sárközi Xénia alumni operaénekesek, a SziRom együttes, valamint Pápai Joci és Molnár Ferenc Caramel előadásai tették emlékezetessé.

 

Fotó: Bartos Gyula/EMMI
Fotó: Bartos Gyula/EMMI

 

A kormányfő hamar mosolyt csalt a hallgatóság arcára, mondván, hazánk jelenlegi miniszterei közül többen is szakkollégiumi hallgatóként kezdték karrierjüket. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a tanulás és munka útján lehet felemelkedni – a találkozón részt vevő roma hallgatók élő példái annak, hogy kellő céltudatossággal minden álom teljesülhet.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy a magyarországi cigányság ügye fontosabb annál, hogy kizárólag a cigányokra bízzuk, de annál is, hogy kihagyjuk belőle őket. Ebben az együttműködésben kiemelt szerep jut a történelmi egyházak képviselőinek, akikkel közösen 2011-ben aláírt szándéknyilatkozat jelentette az alapját a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat létrejöttének, melynek szerves részét képezi a Magyarországi Református Egyházhoz tartozó debreceni és budapesti szakkollégium.

 

Intézményeinkből egy-egy hallgató adott tanúbizonyságot az találkozó résztvevői előtt arról, hogy milyen hatással volt életükre a szakkollégiumi lét. Váradi Zsuzsanna, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium egykori tagja és munkatársa éppen egy nappal az esemény előtt szerzett mesterszakos oklevelet a Debreceni Egyetem egészségfejlesztő szakán, hamarosan pedig a doktori képzésben folytatja tanulmányait.

 

 

„Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy egy borsodi kistelepülésről, Arlóról érkezve milyen közösséget vállalni más, egyetemista cigány fiatalokkal, hiszen erre korábban nem volt lehetőségem. Igazából ez volt a legfontosabb számomra, megismerni, mit gondolnak az életről, a hitről, a világról” – mondta Zsuzsa, aki az alapszak elvégzése után a borsodi kistérségbe tért vissza dolgozni, majd debreceni munkahelye mellett vállalt szerepet a szakkollégium működésében.

 

A beás cigány családból származó Orsós János, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) hallgatója édesapja tudásszomjának köszönheti, hogy elindult az akadémiai pályán: karrierjét a Pécsi Tudományegyetemen kezdte el, elvégezve a filozófia alapképzést, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult tovább irodalom- és kultúratudomány mesterszakon. „Nagyon hálás vagyok a szakkollégiumnak a tanulmányaimhoz kapott szakmai segítségért, és azért, hogy egy szerető, támogató közösség tagja voltam, vagyok és leszek is.”

 

Dezső Attila
 

A Váradi Zsuzsannával készített teljes interjúnk is olvasható lesz hamarosan a ciganymisszio.reformatus.hu oldalon.

Partnerek