Lehetőségteremtés Toldon

2018. április 3.

Szakkollégiumunk három hallgatója nemrég a Debrecentől hatvan kilométerre található Toldon járt, ahol az Igazgyöngy Alapítvány telephelyén folyó munkába nyerhettek bepillantást.

 

2017 őszén már jártunk itt a WISZ és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Romológiai Tanszékének közös szervezésében, és most is számos információt kaptunk arról, hogy honnan indult a munka, s mára miként sikerült fellendítenie az alapítványnak egy hátrányos helyzetű település életét, mindennapjait. Fontos hangsúlyoznunk, hogy itt egy olyan faluról van szó, ahol sem iskola, sem élelmiszerbolt, sem dohánybolt, sem pedig posta nem üzemel, s orvosi rendelés is csak heti egy alkalommal van, szerdánként. A legközelebbi település, Biharkeresztes 7 km-re található.

 

 

Nem meglepő, hogy az ott élőknek kevés lehetőségük van arra, hogy kikapcsolódjanak, ezért a munkatársak célja – többek között –  az volt, hogy a közösségi életet valamilyen formában fellendítsék. Toldon az alapítvány egyik munkatársa, Veres Tamás fogadta a hallgatókat, aki arról beszélt, hogy milyen új munkahelyeket, és lehetőségeket sikerült teremteniük a lakosoknak. Így szó esett többek között:

 

- a délutáni foglalkozások menetéről

- a Baba-mama klubról

- a tanodáról

- az asztalos műhelyről

- a kertészetről

- a lekvárfőzésről

- a hímzésről

- és a textilfestésről.

 

Nagyon sokrétű munkát végeznek ott az emberek, s valóban úgy funkcionál az egész, mint egy munkahely. Vannak szabályok és határidők, s az emberek megtanulják, milyen a jól végzett munka öröme. Ez azért is fontos, mert a gyermek is abban a környezetben nő fel ezáltal, hogy anya-apa dolgozik, s ez a minta tovább tud „öröklődni”.

 

 

Mi magunk is láthattuk a kézműves termékeket: a helyiek készítenek ékszerdobozt, lekváros dobozt, kis táskákat, naptárat. Ezekről részletesebben az alapítvány honlapján is olvashatnak, ahol lehetőség van vásárlásra is: http://shop.igazgyongy-alapitvany.hu/.

 

Jó érzés volt látni, hogy az összefogás mire képes: az Igazgyöngy Alapítvány elkötelezett a hátrányos helyzetű emberek jólétének javítása mellett, köszönhetően a szívvel-lélekkel ott dolgozóknak.

 

Godó Katalin

Partnerek