Egy kis hazai 6. - Piroska lucskos káposztája

2017. július 24.

Velük együtt Piroskának hat gyereke van, a legkisebb három éves, karácsony óta pedig már büszke nagymama is. Háztartásbeliként mindennap főz, hétvégén, amikor a lányok is hazamennek, nagyobb mennyiségű, ünnepibb ebéd kerül az asztalra. A családban egyébként is gyakori a társaság, hiszen Piroska férje, Antal lelkipásztor, egy hajdúhadházi pünkösdi gyülekezetet vezet idestova 15 éve.

Piroska nem csak hagyományos receptekkel dolgozik, rendszeresen próbál ki újabb és újabb recepteket. Bár megvannak a családi kedvencek – férje rajong mindenért, ami lecsóval készül, Cynthia kedvence pedig a töltött káposzta, a család is szívesen veszi a változatosságot. Nálunk egy lucskos káposztát készítettek el, ami a nagyobb létszámú összejövetelek egyik rendszeres étele, hiszen egyszerre nagy mennyiséget lehet belőle készíteni, kiadós és ízletes étel.

Lucskos káposzta

Hozzávalók:

• 1 kg hús
• 1 kg fehér édeskáposzta
• 2 nagy fej hagyma
• 2 dl tejföl
• liszt
• 1 csokor kapor (lehetőleg friss, ha ez nem megoldható, szárított)
• só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, olaj

Elkészítés:

A húst és a hagymát is kockákra vágjuk. A hagymát olajban megdinszteljük, majd rádobjuk a húst és addig pirítjuk, míg kifehéredik. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, jól átkeverjük és annyi vizet öntünk rá, ami ellepi a húst. Sózzuk, borozzuk, őrölt köménnyel ízesítjük, és lefedve félpuhára főzzük. Ha elfőné a vizet, akkor pótoljuk. Mikor megpuhult a hús és a káposzta, akkor beleszórjuk az apróra vágott kaprot. A tejfölt kikeverjük a liszttel és kevés vízzel, majd a káposztára öntjük és forralva, kevergetve összefőzzük. Tálaláskor külön tejfölt is kínálhatunk hozzá. Frissen sütött vakaróval vagy bodaggal az igazi.

(Még több kép a Facebookon)

Partnerek