Fontos, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzünk

2019. július 1.

Balog Cintia Deborah sikerrel végezte el a jogi asszisztensi képzést a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, és tele van tervekkel a jövőre nézve.

 

Alig kezdted el az egyetemet, már egy szakasz végére is értél, igaz?

 

Kemény éven vagyok túl, hiszen az 560 órás nagy gyakorlatom miatt össze kellett sűrítenem a vizsgáimat. Ezt 14 hét alatt kellett teljesíteni, hétfőtől péntekig, nyolctól négyig. A gyakorlatot három helyre szervezte ki az egyetem: a járásbíróságra, a kormányhivatalba, és az ügyészségre, emellett készültem a sikerrel teljesített államvizsgára, illetve következő felvételihez szükséges társadalomismeret-érettségire.

 

Gratulálok a sikerekhez! Miben látod a gyakorlat legnagyobb hasznát?

 

Több tárgyalást is meglátogathattunk, megismertük a bírókat, az egész procedúra menetét. Persze tanultunk már erről, de egészen más gyakorlatban megtapasztalni. Azt is megtudtuk, hogy a szakmánkkal jegyzők lehetünk a bíró mellett, csak egy gyors- és gépírói tanfolyam kell hozzá.

 

Merre lesz a folytatás?

 

Igazságügyi igazgatás képzésre jelentkeztem, de utána szeretnék valami mást is. Például a nemzetközi jogi, a büntetőjogi képzést, de felmerült bennem a nyomozói pálya is – a következő két év alatt valószínűleg eldől, hogy merre megyek majd tovább.

 

A szakkolis programok közül mely által növekedtél leginkább?

 

A nyilvános beszéd kurzust sokan élveztük, rengeteg segítséget kaptunk: videóra vettek minket, melyeket utána kielemeztünk. Gyerekkoromban országos szavalóversenyt nyertem az Arany János Tehetségkutató Program keretein belül, mindig szerettem beszélni, így nem okozott gondot kiállni a többiek elé, viszont sokat fejlődtem a képzés során.

Partnerek