Egy kis hazai 8. - Imre és Ágnes babgulyása

2017. július 24.

Imre 12 éves kora óta otthonosan mozog a konyhában. Bár évekig mentősként dolgozott, később egy tejüzembe került, ahol olyan eredményeket is elért, ami azóta is a magyar gasztronómia része. Imre kedvence volt a tejüzemben a vajkrém: frissen, már forrón is szerette mártogatni bele a kenyeret, hamarosan pedig saját ízt is kikísérletezett. Az ő szabadalmából jött létre a zelleres vajkrém. Az újítással később, kürtőskalácsos bódéjukban, vállalkozóként se hagytak fel: olyan új ízesítésű kalácsokat kísérleteztek ki, mint a meggyes, fahéjas-szilvás, vagy sajtos-sós kürtőskalács. A házaspár ezúttal mégis egy örök klasszikus saját változatát készítette el: a babgulyást.

Hozzávalók:

• 2 evőkanál zsír
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db piros csemege paprika
• 1 evőkanál „erős pista”
• 1 evőkanál só
• 1 teáskanálnyi bors
• 1 kávéskanálnyi őrölt fűszerkömény
• 40 dkg tarkabab
• 1 kanál só
• 2 babérlevél
• 1 db sárgarépa
• 1 db fehérrépa
• ¼  zeller
• 60 dkg sertéscomb

 

Elkészítés:

A babot átválogatjuk és hideg vízzel átmossuk. A zöldségeket meghámozzuk, karikára vágjuk és a babbal együtt, kb. 2 liter hideg vízzel felöntve feltesszük főni. A hagymát apróra, a húsokat nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát a zsíron megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a húst. Fedő alatt megpároljuk, mintha pörköltet készítenénk. Ha a bab és a zöldségek megfőttek, hozzáöntjük a már megfőtt húst és 15–20 percen át tovább főzzük. Az így elkészített ételt tálaljuk.

(Még több kép a Facebookon)

Partnerek