A bibliaórák sokat jelentenek a mindennapokban

2019. július 22.

Varga Dóra az elmúlt egy év során komoly lépéseket tett afelé, hogy hamarosan történelem-néprajz szakos tanár válhasson belőle.

 

Milyen éved volt az egyetemen?

 

Szeptemberben teljesítettem a kötelező, hatvan órás, B-típusú tanítási gyakorlatot a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában, történelemből – eleinte nehéz volt a tizenegyedikesekkel, de nagyon megszerettek, és a zárótanításom is remekül sikerült.

 

Hogyan tovább?

 

Ősszel néprajzot kell majd tanítanom, az egyetem által kijelölt intézményben. Ezt követi az éves gyakorlatom, melyet már Hajdúhadházon szeretnék megcsinálni – abban a suliban, ahol végeztem, a Szilágyi Dániel Gimnáziumban. Kicsit úgy érzem, hogy példaképpé válhatok majd számukra.

 

Ha jól tudom, mentorként is tevékenykedsz otthon.

 

Igen, egy roma lányokat segítő programban veszünk részt a testvéremmel, ahol mindent megteszünk azért, hogy a résztvevők befejezzék az iskolát, és a tanulást helyezzék előtérbe. Az első célt elérték, hiszen nagyon sokat letették a szakápolói vizsgát, de azt szeretnénk, hogy az érettségit is megszerezzék.

 

Milyen volt az elmúlt egy év a szakkoliban?

 

Jobb, mint a tavalyi! Próbáltam minden programon részt venni és mindenhová jelentkezni – a bibliaórákat kifejezetten szerettem, nagyon sokat jelentettek a mindennapokban. Ami a szakmai programot illeti, a Független Színház Magyarország őszi látogatása volt a kedvencem. Aztán a mentorprogram is hatalmas segítség volt a szakkollégiumtól – a választott oktatóm mindenben segített, vele tudtam megfelelően elkészíteni a szakdolgozatomat is, melyet Széchenyi István haláláról írtam.

 

Partnerek