Tóth Judit Vanessza: A WISZ-ben támogató és segítő kezekre találsz!

2020. május 22.

Sziasztok! Tóth Judit Vanesszának hívnak. Első éves hallgató vagyok a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai kar kémia szakán, valamint a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tagja.

 

A WISZ-ről először gimis éveim alatt hallottam, jelenlegi igazgatónktól, Mózes Árontól, aki a mezőcsáti középiskolámba jött köztudatosítani a szakkollégiummal kapcsolatban. Már akkor is tudtam, hogy a kémiával szeretnék tovább menni.

 

Miután 2019 júliusában felvételt nyertem a DE-TTK kémia szakára, beadtam a jelentkezésem a WISZ-be.

 

A felvételi egy majdnem egész napos program volt: már az első alkalommal nagyon jól éreztem magam, családias hangulatot teremtettek a szakkollégium vezetői. A sikeres felvételit követően szeptember első hétvégéjén már be is költözhettem a WISZ otthonos falai közé.

 

A szorgalmi időszak első hétvégéjén Szolnokra utaztunk, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat Tanévnyitóján vettünk részt. Egy helyen gyűlt össze az ország összes roma szakkollégistája! Ott különböző képzéseken vettünk részt, valamint lehetőség adatott közösségi munkát is végezni. Én például a társaimmal egy régi óvoda felújításában segítettünk.

 

Hogy mit is jelent a szakkollégium? Nem egy hagyományos kollégium, az biztos! Nagyon sok programon vehetünk részt, és rengeteg lehetőséget kínál. Ilyen például a hitben való megerősödés, a heti két bibliaóra, ahol érdekes és változatos témákról beszélgetünk. A szakkollégium magántanárt biztosít, ha esetleg egy adott tárgy elsajátítása nehezebben menne. Mentort, aki melletted van és segít téged a tanulmányaid előre haladásában és akár lelkileg is támogat. Nagyon nagy segítség az ösztöndíj, és nem utolsó sorban egy remek csapat tagjává válhatsz.

 

A szakkollégiumban félévente 15 óra közösségi munkát kell teljesíteni. Meglátásaim szerint ez azért jó dolog, hogy megtanuljuk, jobb adni, mint kapni!

 

 

A szakkollégiumot első sorban az ösztöndíj miatt választottam. Aztán a WISZ óriási segítséget nyújt a nyelvi képzésben. Gyerekkori vágyam, hogy megtanuljak lovári nyelven beszélni. Ezt a vágyamat a WISZ-ben el is érhetem, hiszen februárban lehetőséget biztosítottak, hogy azok, akik szeretnék elsajátítani ezt a nyelvet, részt vegyenek egy nyelvi tanfolyamon.

 

Nagyszerű embereket ismertem meg a szakkollégiumban, akik mára már a barátaim. Gyakran járunk el együtt szórakozóhelyekre, éttermekbe, és persze szoktunk együtt tanulni is.

 

Eddigi legszebb élményem, amikor karácsony előtt együtt énekeltünk, vacsoráztunk és megajándékoztuk egymást.

 

A hallgatói tanács tagjai szoktak szervezni közös hallgatói alkalmakat, melyeket "chill night"-nak nevezünk. Ezeken az eseményeken beszélgetünk, társasjátékozunk, és zenét hallgatunk.

 

Ha a mi szakkollégiumunkat választod, rengeteg élménnyel gazdagodhatsz. Nálunk segítő és támogató kezekre találsz!

 

Szöveg: Tóth Judit Vanessza
Fotó: Tóth Judit Vanessza, WISZ

 

Partnerek