Kovács Johanna Blanka: A mai világban nehéz ilyen összetartó és támogató közösséget találni

2020. június 15.

Számomra a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba való bekerülés nem volt előre tervezett, azonban hamar kiderült, hogy az egyik legjobb dolog, ami egy kezdő egyetemistával történhet, amikor kikerül „egyedül” a nagyvilágba.

 

Nem Debrecen volt az elsődleges célom, ahova egyetemre szerettem volna jelentkezni, sőt utolsó pillanatban jelöltem be a Debreceni Egyetemet, mint lehetőséget a jelentkezési lapon. Akkor mikor kiderült, hogy nem vettek fel az első helyre, ahova szerettem volna menni, csalódottságot és igazságtalanságot éreztem, mivel szorgalmasan tanultam végig a gimnáziumot és az érettséginél is jól teljesítettem. Mostmár azonban visszatekintve kicsit szégyellem az akkori haragomat a világ és Isten felé, mert nagyon sok szempontból sokkal jobban jártam Debrecen, mint város, egyetem és természetesen a kollégium szempontjából is. Úgy gondolom, hogy tanultam a saját esetemből, hogy nem szabad elhagynunk hitünket, akkor sem mikor minden szétesni látszik, mivel Isten akkor is munkálkodik az életünkben, csak lehet olykor kicsit várnunk kell.

 

Visszakanyarodva, nem ide terveztem az egyetemet, ezért mikor kiderült, hogy mégis csak itt kezdem a tanulmányaimat nagyon gyorsan kellett lakhatási lehetőséget találnom, mivel 100 kilométerre lakok a várostól, így lehetetlen a bejárás otthonról. A kollégium tűnt a legjobb lehetőségnek számomra, és több egyetemi kollégiumba beadtam a jelentkezésemet. Unokatestvérem, aki már akkor szakkollégista volt itt a Wáliban, említette, hogy akár én is beadhatnám ide is a jelentkezésemet, mivel úgy gondolta, hogy én is nagyon jól érezném magam itt a közösségben.

 

Már a felvételi napján is feltűnt a családias és pozitív hangulat, ami az egész kollégiumot körülveszi. Elég félénken jöttem el a felvételire, úgy, hogy nem ismertem senkit, de mindenki azonnal kedves és befogadó volt. Ezt hatalmas pozitívumnak tartom, mivel számomra a barátságos környezet nagyon fontos. Nagy boldogságként ért, amikor megtudtam, hogy felvételt nyertem, és örömmel költöztem be ősszel a kollégiumba.

 

A kollégium rengeteg szempontból előnyös, elsősorban kiemelném a közösséget. A mai világban nehéz ilyen összetartó és támogató közösséget találni, ahol élni tudnánk. A programok, amik nemcsak ismeretterjesztőek, de szórakoztatóak is, sokszor még jobban összehoznak minket. A hitéletet is fontosnak tartom megemlíteni. Amióta itt vagyok a Wáliban, úgy érzem, hogy sokkal közelebb kerületem Istenhez, amiért rendkívül hálás vagyok, mivel az egyetem mellett egyedül biztos nem lettem volna képes ilyen szinten megőrizni a hitemet. A bibliaórák és az énekkar alkalmai is minden egyes alkalommal csak erősítenek, és segítik a lelkivilágom fejlődését.

 

Illetve végül, de nem utolsó sorban még két pozitívumot kiemelnék. Az egyik az ösztöndíj, amit a kollégium által kapok és ami hatalmas segítséget jelent nekem, mivel négy gyermekes családból jöttem és az egyetemet is önköltséges hallgatóként kezdtem el. A másik pedig a kollégium elhelyezkedése, amely Debrecen szívében található és a diákélet szempontjából is a legelőnyösebb. A központ körülbelül öt percre van tőlünk, ami szerintem hatalmas előny az egyetemisták szempontjából, akár az egyetemre szeretnénk menni órára, vagy pedig csak kávézni, kikapcsolódni vágynánk.

 

Szöveg: Kovács Johanna Blanka

Partnerek