Rendhagyó házi konferenciával zárta a tanévet a WISZ

2020. június 30.

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium történetében először került sor házi konferenciára online, ahol intézményünk munkatársai és az eredményről szavazó zsűri tagjai részben a szakkollégiumból, részben pedig interneten keresztül kapcsolódtak az előadásaikat teljes egészében a virtuális térben tartó hallgatókhoz.

 

Hatalmas tudásanyaggal telt meg WISZ közösségi tere 2020. június 29-én: huszonnyolc hallgatónk ugyanis a legkülönfélébb szakterületekről érkezve vállalkozott arra, hogy kutatását, vagy kedvenc témáját mutassa be egy-egy tízperces előadás erejéig. Az esemény rendhagyó voltát az adta, hogy egyedül munkatársaink tartózkodtak a közösségi térben, és egy napon keresztül figyelték-hallgatták a képernyőn keresztül megosztott, színvonalasabb prezentációkat.

 

Mózes Áron igazgató, Lovász Márton lelkipásztor, Kiss Andrea szakmai vezető, Kiss Ágnes pénzügyi, illetve Koroknai Éva technikai munkatárs mellett zsűriként Dr. Molnár-Tamus Viktória, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára, Váradi Zsuzsanna WISZ-alumni, a Debreceni Egyetem Egészségtudományok Doktori Iskolájának Phd-hallgatója, valamint Dezső Attila, az Országos Református Cigánymisszió kommunikációs munkatársa értékelte a szakkollégisták előadásait.

 

A sort Harsányi Pál nyitotta a méhészetről tartott prezentációjával, aki Bak Mariann követett, aki a fogszuvasodás kialakulásáról és megelőzéséről beszélt. Bakos Kinga a Magyar Református Nevelőszülői Hálózatot mutatta be – amely az egyik Legaktuálisabb elődás díját kapta –, Balog Cintia Deborah pedig a feminizmus XXI. századi megjelenésébe avatott be minket. Balog Alex két hivatását, a jogi pályát és a fodrászatot vetette össze, Godó Katalin pedig Az oktatói kapcsolattartás minőségének hatásai a felsőoktatási pályafutásra című kutatás eredményeit prezentálta. Utóbbit a zsűri külön kiemelte az értékelés során, mint az egyik legjobb előadót a mezőnyből.

 

Gyökeres Krisztián a közelmúlt egyik eseményének történeti hátterét, Csongrád-Csanád megye kialakulását vette górcső alá, akárcsak György Dóra, aki Rasszizmus és rendőri brutalitás az USA-ban címmel tartott előadást – Kinga mellett mindketten a Legaktuálisabb prezentáció elismerést kapták a zsűritől. Haga Éva Karolina prezentációja az Európai Unió Bíróságának gyakorlatában előforduló jogértelmezési mintákról szólt, kiérdemelve az egyik Legjobb előadó címet, Kovács Johanna Blanka pedig Révai Gábor: Beszélgetések nem csak gyerekekről című interjúkötetét elemezte.

 

Lakatos Attila a holyvákat és morfológiájukat, Nagy Ádám pedig a nagybőgő kialakulását és történetét mutatta be, Nagy Zoltán pedig a kriptovalutákról és a bitcoinról tartott előadást, melyet a zsűri a legérdekesebbnek ítélt. Pető Tamara a mindennapi táplálkozáspszichológia témájában adott elő – ezzel bekerült a legjobb előadók közé –, Rézműves Fatima pedig a romák haza és világban található etnikai csoportjairól értekezett. Rostás Melinda joggal érdemelte ki az egyik Legtudományosabb előadás díját az Extracelluláris mátrix molekulák szerepe a glioblastoma invazivitásában című prezentációjával, Sárosi László online marketingről tartott gyorstalpalója pedig a Legkreatívabb előadás lett.

 

Szarka József a belsőégésű motorok működéséről, Szilágyi Dávid a magyarországi cigányság parlamenti képviseletéről, illetve annak előnyeiről mesélt, míg Szilágyi Vanda Róza a táplálkozás és a lélek kapcsolatát boncolgatta – utóbbié lett a legszebb prezentáció díja. Torner Bernadett Az antifoszfolipid szindróma fő antigénjének vizsgálata című kutatását mutatta be – amely Melindához hasonlóan a legtudományosabb előadás díját kapta. Tóth Anna Az alpha2-plazmin inhibitor C-terminális heterogenitásának vizsgálata című prezentációja Godó Kataliné mellett a legjobb előadás lett.

 

Tóth Judit Vanessza a cukorbetegséget és gyógyszereit mutatta be, Váradi Lucia pedig a Barna Bau Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét elemezte. Varga Dóra híres politikai gyilkosságok történetéről és okairól mesélt, Vas Sándor pedig a büntetés-végrehajtási jogba avatott be minket. A konferencia utolsó két prezentációja díjat érdemelt: Visnyei Krisztofer mesterséges intelligenciáról szóló ismertetője a legjobb előadó kategóriában lett elismert, Kovács Máté pedig a Legpraktikusabb előadást tartotta meg a 3D-nyomtatásról.

 

Gratulálunk minden, konferencián előadó hallgatónak, további sok sikert kívánunk!

 

Szöveg: Dezső Attila
Fotó: Lovász Márton

Partnerek