Haga Éva Karolina: A WISZ az a hely, ahol sikerül elérned az álmaid

2020. augusztus 6.

Haga Éva Karolina vagyok, a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi karán végeztem el a jogi asszisztensi felsőoktatási szakképzést, ezt követően jelentkeztem alapképzésre, és 2020 nyarán kaptam kézhez az igazságügyi igazgatási alapszakos diplomámat.

 

Két éve vagyok a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tagja, és kijelenthetem, hogy nagyon sok mindent köszönhetek a kollégiumnak. Mielőtt nem volt tudomásom a kollégiumról, nehezebb volt számomra minden. Hátrányos helyzetű roma családból származok, de a szüleim ennek ellenére is, végig támogattak és mellettem voltak, és soha nem engedték, hogy bármiben hiányt szenvedjek. Én már le akartam venni a vállukról ezt a terhet, mert tudtam, hogy ezt már nem várhatom el, mert ők hozzá segítettek engem egy egyetemi képzéshez, így az én döntésem volt, hogy tovább képzem magam, amíg el nem érem az álmaimat. Így a szakkollégium teljes mértékben levette a szüleimről azt a terhet, amit oly sok éven keresztül ők hordoztak.

 

Először is, amikor hallottam a kollégiumról, alig hittem el, hogy ez létezik. Végre egy olyan hely ahol "mi", roma származású emberek nem hátrányként indulunk, hanem felkarolnak minket és a célunkig támogatnak. Olyan sok támogatást és segítséget kapunk, mind anyagilag, lelkileg, és tanulás szempontjából is, amit soha nem gondoltam volna.

 

Először is az ösztöndíj az, ami a legnagyobb segítség számomra, hiszen egy olyan összegről van szó, amiből a lakhatásunkat is tudjuk a kollégiumban finanszírozni, és még marad is az egyéb kiadásainkra. Ebben az időszakban a legnagyobb segítséget jelentette számomra a mentori támogatás, különösen a veszélyhelyzet alatt, mivel korlátozva lett minden az egyetemen. A mentorom gondoskodott róla, hogy szkennelt formában hozzá jussak a szakirodalomhoz, ami elengedhetetlen egy szakdolgozatban, így nagyban hozzá járult a jeles szakdolgozatomhoz.

 

A mentori támogatás igazából azt jelenti, hogy az általunk kijelölt személy az egyetemen segítséget nyújt mindenben, ha elakadnánk, és nagyrészben hozzá segít a céljainkhoz. Úgy gondolom, hogy egy olyan mentorhoz van szerencsém, aki teljes mértékben mellettem volt és segített ebben, és kijelentette, hogy a továbbiakban is mellettem lesz, így szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen embert ismerhetek.

 

Annyi mindent megélhettünk, átélhettünk a szakkollégiumban, de amit igazán kiemelnék, azok a szakkollégiumi hétvégék, amelyek kereteiben olyan programokban van részünk, ahol új dolgokat tanulhatunk és olyan területeket ismerhetünk meg, mint például az érzelmi intelligencia fejlesztése, Kovács Károly pszichológus által. 

 

Amiben részünk volt még, és fontosnak tartom megemlíteni, az a nyilvános beszéd kurzus, amely során segítettek az előadásmódunk javításában. Úgy érzem ez nagyban hozzá segített ahhoz, hogy nyilvánosan is magabiztosan előtudjak adni, sokat segített az, hogy felvettek minket videóra, majd elküldték nekünk, így a következő hétre újra felkészülhettünk, és összehasonlíthattuk, mennyit változott az előadásmódunk. Azt kell mondjam, hogy az enyém lényegesen sokat, mind a szavak artikulálása, mind a testtartás, illetve a helyes beszédtempó terén is. Biztosra mondhatom, hogy annyi mindent sajátíthattunk el, amit mindig fogunk tudni hasznosítani.

 

A másik dolog, amit kiemelhetek, a lelki támogatás formájában a heti két bibliaóra, ahol szívesen veszek részt, mivel mindig feltölt pozitív energiával és Isten igéje számomra mindig azt a fajta támogatást nyújtotta, hogy soha ne adjam fel és tartsak ki, akármilyen nehéz is valami. Továbbá az, hogy ezt a lelki támogatást megkaphattunk online formájában is a veszélyhelyzet alatt, az mindennél többet jelentett. Minden alkalmat hálakörrel kezdhettünk, és elmondhattunk aznap miért vagyunk hálásak. Ez volt az a pont amikor észre vettem, hogy mennyire hálás lehetek Istennek, amiért ilyen emberekkel vagyok körülvéve, és akkor úgy éreztem, hogy igen is okkal vagyok a közösség része és a legjobb érzés az, hogy szeretek a közösséghez tartozni.

 

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődését annak, aki éppen olvassa az írásom, bízva abban, hogy észre veszed, hogy ez az a hely ahol sikerül elérned az álmaid, egy olyan hely, ahol támogatnak és nem engedik el a kezed!

 

Olyan támogatásban van részed, ahol motiválnak, ahol nem csak anyagilag, de lelkileg is támogatnak! A legjobb az, hogy mindezt egy olyan közösségben, ahol mi is átéltünk, megtapasztaltuk mindazt, amit "TE" így kijelenthetem, hogy egy összetartó közösség vagyunk! Gyere és legyél WISZ-es veled lesz teljes a közösség és egyben elVISZünk az álmaidhoz!

 

Szöveg: Haga Éva Karolina
Fotó: Dezső Attila

Partnerek