Megerősödő hallgatói önkormányzatiság a WISZ-ben

2020. augusztus 11.

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium működése során nem csak, hogy szem előtt tartotta senior hallgatói véleményét, de visszajelzéseiket folyamatosan beépítette szakmai programjába. A 2019/2020-as tanévben mindez új szintre lépett az ötfős Hallgatói Tanács megalakulásával, mely egyrészt a híd szerepét töltötte be az intézmény tagjai és munkatársai között, másrészt a hallgatók számára igyekeztek színesebbé varázsolni a szakkollégiumi életet. Az alábbiakban a tanács öt tagját kérdeztük motivációikról, tapasztalataikról közös munkájuk kapcsán.

 

Miért jelentkeztél/fogadtad el a jelölésed a WISZ hallgatói tanácsba?

 

Vas Sándor:
Jómagam a DE-ÁJK Hallgatói Önkormányzatának is tagja voltam, mielőtt a WISZ Hallgatói Tanácsába bekerültem volna, szóval egyáltalán nem állt messze tőlem a hallgatói érdekképviselet. Ezt a kompetenciámat a szakkollégiumban is kamatoztatni szerettem volna, ezért jelentkeztem a választható hallgatók sorába, ahonnan pedig az eredményes szavazást követően sikerült bekerülnöm a tanácsba.

 

Harsányi Pál:
Én már középiskolás koromban is része voltam a diákönkormányzatnak. Sajnos az egyetemi évek alatt nem jött össze hogy a hallgatói önkormányzatba is bekerüljek, és hiányzott, hogy ilyen körben is tevékenykedjek. Szívesen elfogadtam a jelölést, és jól esett az a sok szavazat amit kaptam, hogy bizalmukkal támogattak a WISZ hallgatói.

 

Váradi Lucia:
Kötelességemnek éreztem azt, hogy olyan intézkedéseket tudjak tenni, amely a hallgatókat közelebb hozza egymáshoz a kötelező programokon kívül is. Emellett feltett szándékom volt az, hogy segíthessem az újonnan érkező hallgatók és a régebbi szakkollégisták közötti szakadék áthidalását, illetve az új hallgatók beilleszkedését.

 

Szilágyi Dávid:
Én idő előtt beléptem a Hallgatói Tanácsba, mivel az egyik tagunk kilépett, és egy megbeszélésen ahol részt vett mindenki, a többség támogatta, hogy tag legyek. Személy szerint tervben volt már a jövőre nézve, hogy betöltsem ezt a szerepet, ugyanis szívesen képviselem a hallgatóságot, illetve alkalmasnak tartom magam e szerep betöltésére.

 

Oláh Regina Szidónia:
Engem a Hallgatói Tanácsba javasoltak a szavazás során, ezt pedig elfogadtam, mert számomra ez azt jelentette, hogy a többiek megbíznak bennem, és szeretnék ha én tölteném be ezt a szerepet. Emellett pedig magamat is hitelesnek gondoltam erre a pozícióra, hiszen úgymond rangidősnek számítottam (hatodik töltöttem el a kollégiumban), így jobban beleláthattam a kollégium működésébe

 

Mit jelent számodra a hallgatói önkormányzatiság a WISZ-ben? Miért tartod fontosnak ennek jelenlétét a szakkollégiumban?

 

Vas Sándor:
Egyetemi és szakkollégiumi szinten is nagyon fontos a hallgatói önkormányzatiság, hiszen a vezetői döntéshozatalok ellen/mellett ez teremti meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, azaz fontos, hogy a hallgatói érdekek is megjelenjenek a felsővezetés intézkedéseiben. A szakkollégium demokratikus működésében is nagy szerepet játszik a Hallgatói Tanács, hiszen az ösztöndíjak megállapításánál, kollégiumi lakhatási kérdéseknél is jelen vagyunk, megteremtve ezzel az érdekképviseletek tökéletes balanszát. A WISZ Hallgatói Tanácsán belül működik a Fegyelmi Tanács, amely nevéből adódóan a fegyelmi ügyekre szakosodik, vagyis ha egy hallgató megsérti a szakkollégiumi szabályzatot/házirendet, akkor a fegyelmi eljárása során a vezetőség mellett a Fegyelmi Tanács tagjai (2 hallgató) is jelen vannak, így biztosítva ismét az egyenlő érdekképviseleti rendszert.

 

Harsányi Pál:
Fontosnak tartom, hogy egy ilyen közösség, mint a szakkollégiumunk, még jobban összekovácsolódjon. Ezért is vállaltam el több program szervezését is, de persze a többiek is nagyban hozzájárultak ezen rendezvények megvalósításában. A Tanács nagyon fontos feladatokat lát el. Mi tartjuk úgymond a kapcsolatot a vezetőség és a hallgatók között. Szerintem én és a társaim idén rendkívül jó munkát végeztünk ebben.

 

Váradi Lucia:
Véleményem szerint a Hallgatói Tanács nemcsak hallgató és hallgató közti kapcsolatokat ápolja, hanem elengedhetetlen szervezete a szakkollégiumnak, hiszen mi vagyunk a híd a szakkollégiumi vezetőség és a hallgatók között. A Hallgatói Tanács számtalan helyzetben sok kérést, kérdést továbbított a vezetőség felé, amely segítette a vezetőség kollégistákért végzett munkáját. Lényegében képviselünk, közösséget építünk, és a hallgatók szociális hálóját erősítjük tevékenységeinkkel, ami elengedhetetlen a közösség fejlődésének és megerősítésének munkájában.

 

Szilágyi Dávid:
Bár a veszélyhelyzet kihirdetése előtti héten lettem a Hallgatói Tanács tagja, de úgy vélem, nagyon fontos ügyet képviselünk a kollégium falai között, mivel egyrészt kapcsolatot tartunk, illetve közvetítünk a hallgatóság felé. Több esetben is a hallgatóságot képviselve döntünk a vezetőséggel együtt.

 

Oláh Regina Szidónia:
A Hallgatói Tanács számomra felelősséget, szervezési munkát, érdekképviseletet jelentett. Egy ilyen szerv különösen fontos jelentőséggel bír, mivel a HT feladata többek között a hallgatók és a vezetőség közötti kommunikáció, a véleményközvetítés, az igényfelmérés egyes programok esetében, majd azoknak a szervezése, lebonyolítása, a kollégiumba jelentkezők felvételiztetése, az ösztöndíj megállapítás, és így tovább. Ezek mind-mind fontos részét képezik a kollégium sikeres és gördülékeny működésének, illetve a hallgatókkal való bizalmas kapcsolat szempontjából nagy szerepe van annak, hogy velük egy cipőben járó hallgatók képviselik őket a vezetőség előtt, egyfajta szócsövet megtestesítve.

 

Milyen programokat, eseményeket sikerült szervezni az irányításotokkal?

 

Vas Sándor:
Az egyik legfontosabb programunk a félév elején mindig az ismerkedős est, közismertebb nevén Chill Night, hiszen itt tudnak az újonnan bekerült hallgatók összebarátkozni a régiekkel, mindezt egy kis társasozás, csocsózás, xboxozás közben. Fontosnak tartjuk még a szülinapok, a nőnap megtartását, a mikulásozást, ahol tanács tagjai lepik meg ajándékokkal a hallgatókat, legyen az egy tábla csoki, kis cserepes virág vagy egy mikulás csomag. Ezen kívül a HT szervezett még színházlátogatást (a Csokonai Színházba), szabadulószobás esteket, vagy csak spontán kiülős, koktélozós, beszélgetős kiruccanásokat. Mindezeket azért, hogy a WISZ tényleg egy nagy családként működhessen, valamint hogy a hallgatók minél jobban megismerjék egymást!

 

Váradi Lucia:
A Chill Night-sorozatunk nagy sikernek örvendett, amely a hallgatói és vezetőségi kapcsolatok ápolásának jegyében telt. Emellett számos kulturális programunk is volt, egynél olyan mértékű jelentkezést mértünk fel, hogy több turnus is megvalósult. Ilyen volt például a Pál utcai fiúk című színházi előadás látogatása, a bowlingozás, illetve a szabadulószobás programunk.

 

Szilágyi Dávid:
Ahogyan említettem, én a veszélyhelyzet kihirdetése előtt egy héttel lettem a tanács tagja, így egyelőre „csak” szakkollégistaként tudok válaszolni a kérdésre. A HT csapatépítő Chill Nightot szervezett, amely úgy gondolom, egészen jól sikerült. Tervben is volt a következő ilyen est is, de sajnos a veszélyhelyzet keresztülhúzta számításainkat. Úgy gondolom ennek a programnak hagyománya lesz itt a WISZ-ben. Említésre méltó még a közös szabadulószobán való részvétel, illetve egy színdarab közös megtekintése, a szakkollégiumtól nem messze, a Csokonai Színházban. Úgy gondolom, hogy a jövőben még tartalmasabban fogjuk eltölteni a szabad perceinket, talán ennél is élménydúsabb programokkal.

 

Oláh Regina Szidónia:
A mi „Hallgatói Tanács-évfolyamunk” rengeteg programot szervezett, köztük sok olyat, amelyek újnak számítottak a kollégium életében. Szerveztünk bowling-estet, két alkalommal kötetlen játék estet, ahol lehetőség volt társasjátékozni, csocsózni, xboxozni. Nőnapra minden lánynak virággal készültünk, minden hónapban csokival kedveskedtünk a szülinaposoknak, élményfürdőt szerveztünk, az adventi vacsorára videot készítettünk, amelyben az elmúlt év képeit gyűjtöttük össze. Voltunk színházban, megtekinteni a Pál utcai fiúkat, és még sorolhatnám, de eszembe se jut, annyi mindent csináltunk. Úgyhogy bátran mondhatom, hogy aktív és termékeny évet hagytunk magunk mögött. Tapasztalatból mondom, hogy mindannyian örömünket leltük a HT-tagság jelentette feladatokban.

 

Partnerek