Másfél méteres távolságban is lehet közösséget alkotni - így indult az új félév a WISZ-ben

2020. szeptember 14.

Az idei szeptember eleje a koronavírus második hulláma miatti kellemetlenségekkel együtt sokkal nagyobb kihívást jelentett, mint a tavalyi.

 

Távolságtartás jellemzi ezt az időszakot az iskolákban, a kollégiumokban, a munka világában, ide értve az olyan helyszíneket is, mint a többnyire zsúfolt közlekedés eszközök (villamos, busz stb.), vagy a boltok. A helyzet állandó felkészültséget kíván, ha szükség esetén mégis át kellene állni a digitális oktatásra, annak minden feltétele adott legyen. Jelen pillanatban annyit tudunk, hogy Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek száma bizonyíthatóan növekszik.

 

Mégis hogyan tovább a WISZ-ben?

 

Elektromos kézfertőtlenítők fogadják a diákokat a Debreceni Egyetem bejáratainál, ugyanígy a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban is. Megfelelő óvintézkedések mellett költöztünk be mi, szakkollégisták. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni azt is, hogy az együttélés szabályai megváltoztak, az egészségi állapotunk védelme érdekében „biztonsági játékosok” lettünk. Az elővigyázatosság a mindennapok részévé vált, s a maszkhasználat és a szokásos kézfertőtlenítés napi rutinná nőtte ki magát. A kollégium bejáratánál a portás feladatköre bővült, ugyanis az intézményben dolgozókat, tartózkodókat legalább napi egyszer érintésmentes lázmérésnek veti alá. Láz esetén a továbbhaladást megtagadhatja.

 

A szakkollégium évindító megbeszélése online történt. Dolgozók, szakkollégisták, illetve kollégisták kerültek meghívásra a Microsoft Teams nevezetű program használatára, amely az előző félév hozta online átállás során is működőképes platformnak bizonyult. A fokozott óvintézkedést szolgáló szabályokról szólt nagyrészt az első alkalom. Ám már e hét péntekén személyes találkozásra is lehetőségünk nyílt, amely egy bővebb, részletesebb és ingergazdagabb tájékoztatást foglalt magában a vezetőség részéről.

 

1,5 méteres távolságban is lehet közösséget alkotni – derült ki ezen a szeptemberi közgyűlésen, amely során információkat kaptunk a jelenlegi félév menetéről, minden lehetséges eshetőségre felkészülve. Összegzésre kerültek az előző évi történések és tapasztalatok, valamint tanulságok és vélemények koszorújában rajzolódtak ki az idei tanév részletei. Megismertük új szakkollégistánkat, Balogh Roland Márkot is.

 

A demokratikus kollégiumi élet működése érdekében, idén is tagokat választottunk a Hallgatói Tanácsba. A következő emberek felelősek a diákok érdekképviseletéért, illetve szervezik a hallgatói életet: Gyökeres Krisztián, Haga Éva Karolina, Szarka József, Torner Bernadett és Váradi Lucia. Ezúton is gratulálunk nekik!

 

Az bizonyos, hogy a szakkollégiumi élet forgatókönyve egy időre gyökeresen megváltozott. Ezentúl a bibliaórák több csoportban valósulnak meg, hogy fizikai jelenlét mellett is meg tudja tartani a lelkész azokat.

 

Ugyan egy-egy alkalmon 6-12 fő lesz jelen, de a kis csoportos közös elmélkedés is nagyon termékeny tud lenni, ugyanis a gondolatébresztő alkalmak Marcinál garantáltak. :) Figyelembe kell vennünk a szabályok betartásánál nem csupán a társalgó, hanem egyéb közös helyiségek esetén is, egyszerre mennyi főt képesek azok befogadni a megfelelő távolságtartás mellett.

 

Ami a féléves önkéntes munka teljesítését illeti, amelynek megléte egyébként a szakkollégiumi tagság alapvető feltétele, azt szorgalmazza a vezetőség, hogy aki tudja, mielőbb valósítsa meg. Legfontosabb a számunkra most a biztonság. Igyekszünk odafigyelni magunkra és egymásra. Így, együtt vágunk neki az új tanévnek. Csányi Vilmos a következőképp fogalmazott: „A közösség félelem ellen is kitűnő orvosság.”

 

Szöveg: Godó Irén
Fotók: Bak Mariann, Godó Irén, Unsplash

Partnerek