Bemutatkoznak a WISZ új hallgatói - Jablonszki Laura

2021. október 8.

A következő napokban bemutatjuk a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumhoz idén csatlakozókat. Először Jablonszki Laura földrajz-magyar tanári szakos hallgatót ismerhetitek meg közelebbről.

 

Honnan érkeztél a szakkollégiumba?

 

Jékéről érkeztem, egy Kisvárda melletti kis faluból. Már az előző évben is kollégista voltam, viszont nem a WISZ-ben.

 

Milyen tanulmányokat végzel?

 

Jelenleg másodéves vagyok földrajz-magyar szakos tanárin.

 

Miért jelentkeztél a szakkollégiumba?

 

Több támogatásra vágytam, amit nem kaphattam meg az egyetemtől. Már a középiskolában is értek atrocitások, és valóban hátrányos helyzetűnek éreztem magam. Amikor lehetőségeket kerestem hátrányos helyzetű tanulóknak, az egyik egyetemi (volt WISZ-es) hallgató felhívta a figyelmem a kollégiumokra. Nagy problémának tartom, hogy az egyetem nem tájékoztat ezekről, holott sokan érintettek lennének, és hasznos lenne számukra egy szakkollégium. Voltaképp nem is számítottam rá, hogy ennyi lehetőségem van: nyelvtanulás, a szocializáció egyik új perspektívája, mentori támogatás, ösztöndíjlehetőségek, önkéntesség.

 

Milyenek az első tapasztalataid a WISZ-ről?

 

Bár csak egy hónapja vagyok a szakkollégium tagja, bizton állíthatom: már így is sokat fejlődtem. Fontosnak találtam, hogy fejlődhessek mind szakmailag, mind pedig emberileg. A szakkollégium olyan keretet ad ehhez, amiben meg tudom valósítani az etikus értékrendszerem szerinti fejlődést. A bibliaórák nagyon filozofikusak és hasznosak, mivel eszmei diskurzusokat végezhetünk, a lelkünkkel foglalkozunk. Könnyen beilleszkedtem, amire szintén nem számítottam: gyakran vannak közös programok, ami egészen családiassá teszi ezt a tapasztalatot. A szakkollégium dolgozói pedig rettentően segítőkészek, könnyen elérhetőek, és mindig hálás leszek nekik.

 

Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?

 

Már az egyetem első napjától egyetemen szeretnék oktatni irodalmat. Publikációs céljaim is vannak, amik nemsokára beteljesülhetnek: különféle irodalmi folyóiratokba szeretnék írni kritikákat, recenziókat, reflexiókat.

Partnerek