Szakmai Beszámoló: NTP-SZKOLL-20-0060 „WISZ_2020_Esélyt adunk a tehetségnek”

2021. december 31.

Célunk a hátránnyal induló, tehetséges hallgatók segítése, hátránycsökkentése, személyes példaadással a következő generáció tanulásra motiválása volt. Pályázati programunk a Miniszterelnökség és a Nemzeti Tehetség Program 1.000.000 Ft. összegű támogatásával valósult meg. 

 

 

Megvalósult tevékenységek időrendben

 

 

2020. szeptember 10. - 2021. június 30.: Tutori konzultációk /összesen 37 alkalommal/

2021. február 27.: Új irányok a romakutatásban kurzus I.: Magyarországi romák társas gyakorlatai, Előadó: Heltai János Imre egyetemi docens, Károli Gáspár Református Egyetem BTK magyar nyelvtudományi tanszék

2021. március 13.: Új irányok a romakutatásban kurzus II.: Cigányzenészek mozgalma a XX. század első felében, Előadó: Hajnáczky Tamás kutató, kisebbségpolitikai szakértő – Károli Gáspár Református Egyetem

2021. április 09.: Fotós workshop I. - Hang-Kép Kulturális Egyesület/Keresztesi Andrea média tréner

2021. április 16.: Fotós workshop II. - Hang-Kép Kulturális Egyesület/Keresztesi Andrea média tréner      

2021. április 23.: Fotós workshop III. - Hang-Kép Kulturális Egyesület/Keresztesi Andrea média tréner

2021. április 27.: Társadalmi felelősségvállalást elősegítő projekt- Hosszúpályi - Református Egyházközség

2021. április 30.: Fotós workshop IV. - Hang-Kép Kulturális Egyesület/Keresztesi Andrea média tréner

2021. május 28.: Társadalmi felelősségvállalást elősegítő projekt – Baktalórántháza - Vay Ádám Gimnázium - osztályfőnöki órák

2021. július 20.: Társadalmi felelősségvállalást elősegítő projekt – Tivadar, a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatának tábora

2021. október 04: WISZ Évkönyv 2020/2021 megjelenése

2021. október 07 - november 12.: Közösségi sporttevékenység - hallgatói kondicionáló edzések

2021. október 18 - december 31.: Közösségi sporttevékenység - úszás – Debreceni Sportuszoda

2021. november 09.: Társadalmi felelősségvállalást elősegítő projekt- Nyílt nap - Ibrányi Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

 

Tevékenységek bemutatása

 

Új irányok a romakutatásban kurzus (két részből és témából tevődött össze, 16 órás)

1. Magyarországi romák társas gyakorlatai: Dr. Heltai János Imre egyetemi docens – Károli Gáspár Református Egyetem

A kurzus a beszélést helyezte a középpontba, valamint az esélyegyenlőség és a társadalmi igazságosság kérdéseivel foglalkozott. Megismerkedtünk a transzlingválás fogalmával és gyakorlati tapasztalataival. A kurzus alapját a 2015 óta folyamatosan végzett nyelvészeti és etnográfiai kutatások képzik, melyek nagyrészt Tiszavasvárihoz kötődnek, és a helyi kétnyelvű roma közösség társas gyakorlataival kapcsolatosak.

2. Cigányzenészek mozgalma a XX. század első felében: Hajnáczky Tamás kutató, kisebbségpolitikai szakértő - Károli Gáspár Református Egyetem

Általánosan elterjedt nézet, hogy a magyarországi cigányság a 20. század első felében csupán tétlenül sodródott a történelem viszontagságai közepette. Nemzetközi projekt keretében készült kutatások rávilágítottak, hogy Európa számos országában lehetett találkozni a cigányság kisebb-nagyobb tömörüléseivel, mozgalmaival, melyek a cigányság egészének vagy egy jól körülhatárolható csoportjának ügyeiért szálltak síkra. A kurzus megismertette a hallgatókkal a nemzetközi project magyarországi kutatási eredményeit.

Fotós workshop: Keresztesi Andrea nemzetközi tréner és Pintér Ákos kommunikációs szakember - Hang- Kulturális Egyesület

A 16 órás online és gyakorlati részt is tartalmazó képzés célja az volt, hogy a résztvevők egyszerű technikák megismerésével tudatosabban tudjanak fotózni és azt a közösségeik javára fordítani. Bővüljön online ismerettáruk, médiatudatosságuk. A készített alkotásokra reagálva tudjanak építő véleményt megfogalmazni egymás számára és fogadni is azt.

II. Szakkollégiumi tevékenységhez kapcsolódó rendszeres kiadvány:

A WISZ Évkönyv 2020/2021-es száma négyszínnyomással, 100 példányban, 72 oldalon 200 x 245 mm méretben jelent meg.

Megjelentetésével célunk, a szakkollégium tehetséggondozó és hátránykompenzációs munkájának bemutatása, minél több cigány és hátrányoshelyzetű fiatal továbbtanulásra ösztönzése, szakkollégiumi közösségünk erősítése volt.

Az évkönyv magazin jellegű, képes riportokat, hallgatói és szakmai cikkeket egyaránt tartalmaz. Bemutatja hallgatóink sikereit, a szakkollégiumi életet, terveinket, megvalósult szakmai programunkat.

III. Tutori rendszer működtetése:

Célja: A szakkollégiumi hallgatók tudományos munkába való bekapcsolódásának, illetve a kutatási tevékenységben való részvételének támogatása.

A Covid 19 világjárvány miatt a 2020-2021-es tanévben csak a doktorandusz hallgatók számára biztosítottunk tutort - 2 fő részére. A többi szakkollégiumi hallgató egyéni fejlődését és tanulmányi előmenetelét egyetemi mentor segíti.

Tutorált hallgatók és kutatási területeik: Godó Katalin - Mentorálás – Neveléstudomány, Godó Irén - Magyarországi roma kisebbség helyzete az EU-s csatlakozást követően -Társadalomtudomány

A hallgatók 18-19 alkalommal vettek részt konzultáción a tanév folyamán (konzultációs lapon dokumentált). Több mint 10 publikációjuk jelent meg.

IV. A szakkollégiumi élethez kapcsolódó sport és egyéb szabadidős jellegű tevékenységek:

Célja: Közösségépítés, egészséges életmód támogatása.

Előzetes igényfelmérés alapján úszóbérleteket és fitness terem bérleteket vásároltunk - összesen 17 fő részére. A szakkollégium nem rendelkezik saját edző ill. tornateremmel, de mindenképpen szeretnénk rendszeres sportolásra ösztönözni a szakkollégium hallgatóit. A pandémia idején a közösség még jobban felértékelődött. A közös mozgás öröme a hallgatói közösség építésére is pozitív hatással van. 

V. Társadalmi felelősségvállalást elősegítő projekt:

A projekt az alábbi településeken valósult meg: Baktalórántháza, Hosszúpályi, Ibrány, Tivadar. Az Ibrányi Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban, valamint a Vay Ádám Gimnáziumban Baktalórántházán osztályfőnöki órákon és nyílt napon vettek részt hallgatóink. Tivadarban a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ nevelőszülői hálózatának tábora volt. Ezeken az alkalmakon a szakkollégista hallgatók bemutatták saját életútjukat, a szakkollégiumot, beszéltek a karrier lehetőségeikről, a közösségről. Arra motiválták a fiatalokat, szülőket és nevelőszülőiket, hogy érdemes tanulni, ők is tanuljanak tovább, hiszen van lehetőség a támogatásukra és éljenek vele. A találkozókon közösen kipróbáltuk a szakkollégium által kifejlesztetett Habiszti Cigány Kulturális Társasjátékot, amely szintén a cigány identitást erősíti. Egy jól működő keresztény közösséget mutattuk meg, ahol fontos és értékes egymás kultúrájának megismerése, elfogadása, amely a közös együttélés alapja. A következő tanévben is folytatni szeretnénk újabb települések és térségek bevonásával a projektet. Összesen 149 fiatallal találkoztunk.

                                                                                       

 

Partnerek