ÉLMÉNYEIM A FOTÓS KURZUSRÓL

2021. május 4.

Keresztesi Andreával és Pintér Ákossal a fotós képzés keretein belül találkoztunk. Mind a négy alkalommal a foglalkozás interaktív és gyakorlati alapú volt. Emiatt egy picit sajnálom is, hogy csak az online térben valósulhatott meg, de így is nagyon jó, vidám hangulat volt, emellett pedig “játszva” tanultunk.

 

A képzés céljának Andi és Ákos azt tűzte ki, hogy egyszerű technikák megismerésével tudatosabban tudjunk fotózni és azt a közösségeink javára tudjuk fordítani. Megtanultuk, hogy a fényképezés szentháromsága: a rekesz, záridő és fényérzékenység.

 

Nekem ami a legjobban tetszett, az a heti kihívás feladatok rész volt. Ebben mindenkinek 5 db fotót kellett feltöltenie, amit ő készített a megadott instrukciók alapján. Például: Nagy mélységélesség: Készíts egy fotót a kedvenc környékedről a lakóhelyeden úgy, hogy minden fókuszált, élesen látható. Ezen kívül feladat volt a kis mélységélesség; közeli portré; irány; aranymetszés; vaku; időzítő; ellenfény. Mind ugyanazokat a témákat, leírást kaptuk mégis annyiféle kép született. Izgalmas volt látni, hogy ki hogyan közelít meg egy-egy témát, milyen üzenetet, érzéseket közvetít és mennyire tud kreatív lenni mind a fotókkal mind a képleírásokkal.

 

A fenti kihívások közül személyes kedvencem az ellenfény volt, ahol fényforrás előtt kellett fotózni, úgy hogy csak a téma sziluettje látszódjon. Külön tetszett, hogy az általunk készített fotókra kaptunk visszajelzéseket, építő jellegű kritikákat nemcsak a képzés vezetőktől, hanem a szakkolis társainktól is, amelyeket megfogadva garantált a fejlődés.

 

Csapatokban dolgozni is volt lehetőségünk (mindig más és más csapattársakkal), így amellett, hogy képeket elemeztünk, a közösségépítés is megvalósult.

 

Összességében a foglalkozások gyakorlatorientáltsága, interaktivitása és közösségépítő jellege miatt igazán produktív képzésnek tartom. Biztos vagyok benne, hogy az itt megszerzett tudást a későbbiekben a szakkollégium (vagy bármely más közösség) érdekében hasznosítani és kamatoztatni tudjuk, ezáltal is átadva azokat a nézeteket és értékeket, amelyeket a közösségünk képvisel/ mi képviselünk.

 

Ez a képzésünk az NTP-SZKOLL-20-0060 „WISZ_2020_Esélyt adunk a tehetségnek pályázat keretében valósult meg, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

 

                                                                                                             

 

Partnerek