Erasmus Írországban

2022. október 21.

Miért vágtam bele a külföldi tanulmányaimba egy teljesen új, ismeretlen országban? Miért Írország?

Már az egyetemi tanulmányaimat megelőző középiskolás éveimben eldöntöttem, hogy ki szeretném használni az Erasmus program adta lehetőséget, és hogy bátorságot veszek, és elindulok egyedül egy teljesen más környezet felé. Természetesen több ország több gyönyörű városa közül kellett választanom, számos szempontot figyelembe véve. Legyen Olaszország? Esetleg Norvégia? Finnország? A szempontok között szerepelt az oktatás minősége, az árak, a látványosságok, még az időjárás is. Írországot választottam, mert a felsorolt szempontok többségében ezt a helyet gondoltam a legmegfelelőbbnek, és nem bántam meg a választásom.

 

Milyen volt beilleszkedni, boldogulni az ismeretlenben?

Az első hét nehézségei engem is utolértek. Viszont a tény, hogy minden és mindenki ismeretlen volt, nem tántorított vissza, hiszen tudtam, hogy olyan dolgok várnak rám, melyekre egy életre meleg szívvel fogok visszaemlékezni. Nem éreztem, hogy csak én éreznék így, hiszen a Föld minden pontjáról érkeztek diákok, ők is ugyanebben a helyzetben találták maguk, mint amiben én jómagam.
Szeptember 8 és 9-én az egyetem tartott egy-egy üdvözlő alkalmat, ahol bemutatták az egyetemet, általános szabályokat, az itt működő klubbokat, közösségeket, és körbevezető utakat is szerveztek a nemzetközi diákoknak, ahol bemutattak minden olyan lehetőséget, amikről előtte senki sem tudott, ilyen pl. a könyvtárban működő stúdió használata, kreatív termek bérlése, stb.
Ez a két nap sokat segített minden nemzetközi tanulónak, beleértve engem is. Az első hét végére már sikerült barátokat szereznem, a következő héten pedig már kezdődött a tanítás.
Számos Ír kocsmás estét szerveztek az erasmusos tanulóknak, ezek voltak azok az alkalmak, ahol mindenki ismerkedhetett, barátkozhatott egy korsó Guiness sör, vagy ír cider társaságában. Szerveznek hétről-hétre kirándulásokat is, ahol nem csak Cork város szépségeit fedezhetjük fel, de bejárhatjuk Írország több városát. Ennek a lehetőségnek köszönhetően ellátogattunk Cobh városába, ami a Titanic hajó miatt vált ismerté, mivel Cobh volt a Titanic utolsó megállója, mielőtt a nemzetközi vizekre tért.  A következő hétvégén Kinsale városát fedeztük fel, majd egyénileg is útnak indultunk az azt követő pihenő napokon, és az esős időjárás (ami mindennapos) ellenére, élőben láthattam a Cliffs of

Mohert is. 

Sok-sok várost, és nevezetességet meglátogattunk. Számomra bakancslistás pont volt Galway, és Dublin is. Örülök, hogy úgy térhettem haza, hogy újabb álmok pontja után tehettem pipát.

 

Milyen az egyetem?

Az egyetem kinézetét mindenki a Harry Potterből ismert Roxfort épülethez hasonlítja, köztük én is, az egyetem több épülete mégis modern, és olyan funkciókat lát el, ami szerintem az otthoni egyetemisták diákéletét is könnyebbé tehetné.
Annyira nem vagyok túlterhelve, hiszen nem volt sok tantárgyam, az órák legtöbbje 45 percig tartott. Az angol nyelven tanulás gördülékenyen ment számomra, aminek nagyon örültem, hiszen kicsit féltem attól, hogy mi van ha nem fogom érteni? Hogyan fogok angol nyelvű beadandókat írni, igényes munkát kiadni a kezemből? A vizsgáim, és a beadandóim érdemjegye is azt mutatta, hogy sikeresen átíveltem minden akadályt, melyekben a kurzusokat tartó tanárok is szívesen segítettek. Volt, aki kifejezetten a nyelvtanulás célját tűzte ki maga elé, ezért is választotta Corkot. Az egyetem ingyenes nyelvi kurzusokat indított azok számára, akik igénybe szerették volna venni. Ezekbe a kurzusokba beletartozott több kiegészítő szekció is, melyeken én is részt vettem, pl. az esszéírás workshopon. 

 

Mivel töltöttem a mindennapjaim?

Mivel az egyetemistáknak ingyenes használható sportcentrumot működtettek, ki is használtuk a barátaimmal, rendszerezesen jártam egyénileg is konditermbe. Beiratkoztam több klubba is, mint pl. a női foci klubba, fotós klubba, bibliaolvasó fórumokra. Számomra kiemelkedő volt a labdarúgás, hiszen nemzeti ligás, első osztályban játszó játékosokkal is egy pályára léphettem.
Amikor az időm engedte, nagy sétákat tettem a városban, felfedezőutakra indultam, vagy csak egyszerűen leültünk a folyó menti kávézókba. A szabadidős tevékenységek mellett természetesen a tanulmányaimat sem helyeztem a háttérbe, előző évekből tanulva, nem hagytam mindent az utolsó pillanatra felhalmozódni.

 

Összegzésképp hogyan értékelném a Corkban töltött szemesztert?

Ha valaki fontolgatja az Erasmus pályázat kihasználását, én csak bátorítani tudom. Amellett, hogy csodálatos embereket ismertem meg, életre szóló barátságokat kötöttem, és mesébe illő helyeken járhattam, a személyiségemhez is kaptam egy olyan pluszt, amelyet itthon nem sajátíthattam volna el ilyen rövid idő alatt. Minden pillanatára szeretettel és mosollyal gondolok vissza. Büszkeséggel tölt el, hogy végig csináltam, hogy életre szóló élményekkel gazdagodtam, hogy tudom, hogy tényleg képes vagyok megállni a helyem bárhol, és végül, de nem utolsó sorban, büszkeséggel és hálával tölt el Isten felé, hogy jelen időben mesélhetek róla, és motiválhatom diáktársaim ugyanerre a döntésre, amelyet meghoztam, és nem bántam meg egy percre sem.

 

Fotók és szöveg: Bakos Kinga

 

Partnerek