Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár látogatása a Wáliban

2023. október 6.

 

2023. október 7-én, péntek délután Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár érkezett szakkollégiumunkba. A szakkollégisták egy október 6-ai előadással nyitottak, az utolsó vacsora-jelenetet értelmezték át az aradi vértanúkra: ezt az előadást a Hitéleti és Kulturális Bizottság elnöke állította össze, hálásan köszönjük munkáját!                                           A megemlékezés után igazgatónk, Mózes Áron is köszöntötte vendégünket, majd Radomszki Lászlóné üdvözölte a szakkollégistákat, a munkatársakat. Kötetlenebb beszélgetés alakult ki: egy hallgatónk segítségével kérdés-válasz formájában haladtunk tovább az embereken, így mindenki a számára releváns kérdésre válaszolt, így történt meg a bemutatkozókörünk. Értékes gondolatokat osztottunk meg egymással és vendégünkkel is. A bemutatkozás végén mindenki megválaszolta azt a kérdés, hogy „mi az az egy szó, ami eszébe jut, ha a szakkollégiumra gondol?”. A válaszok többször meghatóak, elgondolkoztatóak voltak: család, szeretet, jövő, lehetőség. Érdekes az, hogy mennyi ember számára valóban a lehetőséget jelenti a szakkollégium, nélküle pedig lehet, el sem tudná végezni az egyetemet.

 


A későbbiekben bemutatta vendégünk, mi is történik a munkakörében, miért fontos a társadalmi felzárkózás. Fontos megemlíteni, hogy megjegyezte a különbséget a felzárkózás és felzárkóztatás között. A felzárkóztatás egy műveltető képzős forma, ami jelzi azt is, hogy a felzárkóztatás egy külső motiváció részéről történik, kvázi »ráerőltetik« az emberre, míg a felzárkózás belső motivációjú, a hátránnyal rendelkező személy maga is szeretné a változást az életében.

 


Beszéltünk a Biztos Kezdet Gyerekházról, a tanoda-rendszerről, a szakkollégiumokról, valamint a FeTe-programról (Felzárkózó Települések). Megfigyelhettük, hogy valóban mennyire széles körben tudnak segíteni a rászoruló embereknek, mennyire széles körű a profilja a Belügyminisztérium ezen részének. Hálásak lehetünk azért, hogy a szakkollégiumok léteznek, mivel enélkül valóban többünk számára lenne nehézkes, vagy akár lehetetlen az egyetem elvégzése.
A prezentáció után vacsora következett, amit a Roma Főzőklub tagjai készítettek el: toroskáposzta volt bodaggal.


Fontosak az ilyen találkozások, mivel nemcsak a helyettes államtitkár gazdagodott értékes információkkal, hanem mi, szakkollégisták is.

Partnerek