Bizonyságtétel egy regénybe illő életről

2018. június 25.

Múlt pénteken rendeztük a híres roma személyekkel zajló beszélgetéssorozatunk első alkalmát a debreceni Ifjúsági Házban. Az esemény az EFOP- 3.4.1 -15-2015-00004 számú „A Wáli István Református Cigány Szakkollégium szakmai fejlesztése ” projekt keretében valósult meg.

 

Káli-Horváth Kálmán több szálon is kötődik a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumhoz, leginkább azért, mert ő vezeti testvérintézményünket, a budapesti RefoRomot. Azonban Kálmán ezúttal nem mint igazgató, hanem példakértékű romaként volt a vendégünk egy kellemes, ám nagyon sok tanulsággal szolgáló beszélgetésre.

 

 

Debreceni és budapesti szakkollégisták és érdeklődők előtt Kálmán felidézte nekünk hányatott sorsú gyermekéveit, hogy hogyan jutott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakóród cigánytelepéről a színpadig, Isten keresésétől annak megtalálásáig, a társak és a nevelők terrorja miatt keserű intézetis évektől saját művészeti stílusának megtalálásáig, legyen szó költészetről, vagy festészetről.

 

 

Kálmán soha nem titkolta, hogy milyen körülmények közül kellett kiverekednie magát – nemrég megjelent, Meztelen Zsoltár című verseskötetében (melyből talán legdöbbenetesebb alkotását, az Abortuszvízió címűt olvasta fel nekünk) bőven találhatunk ezt feldolgozó műveket –, de bátran hirdeti, hogy hittel, alázattal, és a lehetőségek folyamatos keresésével minden helyzetből ki lehet hozni a legjobbat. Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy szavai rengeteget segíthetnek azoknak, akik hasonló tapasztalatokkal a hátuk mögött próbálják megvívni életük harcait.

 

 

Folytatás ősszel!

 

Dezső Attila
Fotók: Dezső Kinga Julianna

Partnerek