Hackerek, törvények, és fenséges ízek - Izgalmas prezentációk a WISZ hallgatói konferenciáján

2018. június 28.

2018-ban is rengeteg érdekes témában hallhattunk előadást. Az esemény az EFOP- 3.4.1 -15-2015-00004 számú „A Wáli István Református Cigány Szakkollégium szakmai fejlesztése ” projekt keretében valósult meg.

 

A Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban éves hagyománya van annak, hogy a félév végén hallgatóink saját tanulmányi, kutatási, vagy érdeklődési területük egy-egy szeletét mutatják be társaiknak, a WISZ munkatársainak, illetve mentoraiknak. Ez idén sem volt másként, hiszen nemrég egy egész délelőttöt és kora délutánt felölelő konferenciát töltöttek meg tudással és érdekes információkkal az előadók.

 

 

A jogi asszisztensi felsőoktatási szakképzésben részt vevő Balog Cintia Deborah a világ legérdekesebb törvényeiről készített prezentációt, melynek segítségével néhány perc alatt virtuálisan körbeutazhattuk a világot. A szociális munkát tanuló Katona Csaba szociálpedagógiai kísérletekből szemezgetett, előadását mentora, Diebel Andrea terepkoordinátora is meghallgatta. „Nagyon nagy öröm volt, hogy anno megkértek erre a feladatra, hiszen Csabival könnyű és jó együtt dolgozni” – mondta a Debrecen Egyetem Szociológiai és Szociálpolitikai tanszékének munkatársa. „Jó tanuló, kiemelkedő szociális érzékenységgel, kezdeményező típus, és erős benne a tenni akarás” – folytatta, majd hozzátette, hogy rengeteget beszélget Csabával, és egyre többet tanul tőle, például az iskolából lemorzsolódott gyerekek helyzetét és jövőjét illetően.

 

 

Oláh Regina Szidónia számára kétszeresen is fontos volt ez a nap: a konferencia délutánján vette át jól megérdemelt, turizmus-vendéglátás alapképzésben megszerzett diplomáját, előtte azonban a gyógynövényturizmusról mesélt nekünk „a bükki füvesember”, Szabó Gyuri bácsi példáján keresztül. Cservák Mária előadása igencsak feszegette az előre megszabott, tíz perces határt, hiszen fordító-tolmács mesterszakos hallgatónk rengeteg érdekességről beszélt "Kémek, mint mi" avagy: legendás tolmácsok a hírszerzés világában címet viselő előadásában.

 

 

A biológusnak készülő Farkas Vanessza a történelem legszomorúbb emberkísérleteit vette számba, míg Godó Irén saját, sok részletre kiterjedő kutatásának eredményeit prezentálta - a szociálpolitika mesterképzésben tanuló lány előadása a „Diszkriminációval összefüggő társadalmi attitűdök és sztereotípiák a romákkal szemben” címet viselte. Testvére, a germanisztika osztatlan tanári képzésében részt vevő Katalin az identitás problémáját szedte ízekre Kafka: Az átváltozás című novellája alapján.

 

 

Gyökeres Krisztián (történelem-földrajz tanári) prezentációja kibújt a hagyományos keretek közül, hiszen a „Fogások a történelem lapjairól” című előadás nem csak az agyunkat, hanem az ízlelőbimbóinkat is kényeztette. Krisztián fokhagymás pecsenyét gyümölcs-lévvel és barack fánkkal, valamint citrom lév pácban készült sült tiket szolgált fel egy 17. századi receptkönyv alapján. Az ételeket nem csak a háromtagú zsűri, hanem a hallgatók is megkóstolhatták – az egyedi produkcióról hallgatónk mentora, Velkey Ferenc úgy vélekedett, nagyon örül neki, hogy Krisztián bevállalta a szokatlan pillanatokat.

 

 

Kalmár Laura előadását személyes érintettség szépítette meg: a néprajz mesterszakos lány nagyapja, Uhrin Pál „a naiv parasztfestő” életművét mutatta be egy videogaléria segítségével. Nagy Zoltán a hackerek világába kalauzolt el minket, gazdasági informatikus tanulmányaival tökéletesen egybevágva, ugyanis a tíz legveszélyesebb, nagyvállalatok és kormányzati szervek rendszereit feltörő hackert mutatta be nekünk.

 

 

Németh Márta a reformpedagógia egyik – szó szerinti – iskolapéldáját hozta elénk: a biológia tanári mesterszakos hallgató az brit Summerhill nevű, csaknem egy évszázada működő intézményt mutatta be. Szpiszár Dalmára vegyészmérnöki tanulmányai alatt tett nagy hatást Stephanie Kwolak kémikus életműve, melyek keresztül a műanyagok sokszínű felhasználásával ismerkedhettünk meg. A konferenciát a jogi asszisztensnek készülő Varga Tamara zárta, „Furcsa perek, eszelős bűnözők” című előadásával.

 

 

Ahogyan az lenni szokott, az igazgatónk, Mózes Áron, a DRHE oktatója, Tamusné Molnár Viktória, illetve Balogh Barnabás lelkipásztor alkotta zsűri díjazásban részesítette a hallgatókat: a legjobb előadás Gyökeres Krisztiáné lett, míg a közönség különdíját Godó Irén kapta meg. Viktória kiemelte, nagyszerű volt látni és hallani, ahogyan a tavalyi konferencián szintén előadók mennyire magukévá tudták tenni az akkor elhangzott javaslatokat – bízva abban, hogy ez egy év múlva sem lesz másként. 

 

Minden konferencián előadó, illetve díjazott hallgatónak gratulálunk!

 

A konferenciáról további képek galériánkban találhatóak, melyek ide kattintva tekinthetőek meg.

 

Dezső Attila

Partnerek