NTP Szakmai Beszámoló

2018. július 10.

 

A Wáli Ist­ván Református Cigány Szakkollégium NTP-HTK-M-17-A-0002 „Te­hetségkibontakoztatás fejlesztése a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban 2017/2018” projektjének  beszámolója:

 

A program 2017. július 1. - 2018. június 30. között valósult meg a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

 

1.  A program célja:  A projekt elsősorban a szakkollégium kutató munkáját fejlesztette.

 

Ezt szolgálták  a megvalósult kurzusok („Prezi.com alapú prezentációs tréning”, „Erőszakmentes kommunikáció”), és a kiegészítő tevékenységek (WISZ Kutatói Klub).

A Kutatói Klub tevékenységéhez kapcsolódott egy konkrét megvalósult kutatás és a zárótanulmánya. Ugródeszka lendülettel - reziliens wális szakkollégisták címmel könyv jelent meg.

Elkészült a szakkollégium honlapjának és arculatának továbbfejlesztése.

 

2.  Időbeli sorrendben a megszervezett szakmai tevékenységek bemutatása:

 

3. Az elkészített könyv:

Ugródeszka lendülettel - reziliens wális szakkollégisták c. könyv 17 életútinterjú feldolgozását tartalmazza. A kutatói klub első önálló kutatása, amely egyetemi kutatók és szakkollégista diákok közös munkája.

Szabóné dr. Kármán Judit romológus, nevelésszociológus szavaival: „E tanulmány elsőként ad hírt azokról, a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban tanult cigány/roma diplomásokról, akik már megkezdték önálló, s gyakran a szüleiktől, családjuktól igen eltérő, új életüket. A jelenlegi kollégisták készítettek interjúkat velük, őszintén feltárva gyermek-és iskoláskorukat, otthoni körülményeiket, iskolai élményeiket, továbbtanulásukat motiváló, gátló és segítő tényezőket, s mai helyzetüket. Kívánatos lenne, hogy minél szélesebb körben elolvassák e könyvet cigányok és nem cigányok, útkereső, bizonytalan gyermekek, fiatalok, segíteni vágyó pedagógusok, jó szándékú emberek, s a cigányság felett oktalanul ítélkezők! Merítsen erőt, példát mindenki e fiatalok életútjából!”

 

4. A projektcél elérése:

Az őszi és tavaszi szemeszterben megvalósuló „Erőszakmentes kommunikációs kurzus” és „Prezi.com alapú prezentációs technikák” hozzájárultak ahhoz,  hogy a hallgatók karrierépítése hatékonyabb legyen, a mindennapi életben jobban helyt tudjanak állni. Jobban fel tudjanak készülni egyetemi előadásokra, szakdolgozatvédésre,  állásinterjúkra, ill. saját munkájukban a konfliktusok megoldására, munkájuk modernebb, dinamikusabb bemutatására.  A kurzusok a kutatói tevékenységhez is hozzájárultak, hiszen az empátia, a jól kérdezés, a támogató kommunikáció az interjúk lekérdezésénél, illetve az elsajátított új prezentációs technika kutatási eredmények bemutatásánál fontos eszközök lehettek.

 

  A projekt alapkoncepciója, hogy erősítsük, fejlesszük a kutató munkát a szakkollégiumban. A cél érdekében megalakult a WISZ Kutatói Klub, melybe 25 fő kapcsolódott be végül. A hallgatók elkészítették a WISZ első önálló kutatását. Interjúvázlatot készítettek közösen, kutatásmódszertani ismereteket kaptak. Megtanulták az interjúztatás szakmai fortélyait, miközben kapcsolatot építettek volt hallgatókkal.

 

Az elkészült zárótanulmány központi témája, hogy hátrányaik ellenére hogyan lehetnek sikeresek a szakkollégiumból kikerülő diákok. Megküzdési stratégiákkal, jövőképekkel találkoztak, megismerték a végzettek szociokulturális hátterét, motivációját. Ez a kiadvány közösen készült a szakkollégistákkal, akiknek első publikációja is egyben. Sok segítőnek, fiatalnak adhat támogatást, lehetőséget, kiutat a későbbiekben.

 

A Wáli Ist­ván Református Cigány Szakkollégium NTP-HTK-M-17-A-0002 „Te­hetségkibontakoztatás fejlesztése a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban 2017/2018” projektje alatt készült képek ide kattintva tekinthetőek meg. 

Partnerek