Testi és lelki feltöltődés - Hitünk megélésétől a hőssé válásig

2018. szeptember 17.

Alig kezdődött el az egyetemi szemeszter, a mögöttünk hagyott napokban máris intenzív fokozatra kapcsoltunk, hiszen idei első szakkollégiumi hétvégénken vettünk részt, amely nagyszerűen ötvözte a hitéleti-elméleti, szabadidős és gyakorlatiasabb programokat. Az esemény az EFOP- 3.4.1 -15-2015-00004 számú „A Wáli István Református Cigány Szakkollégium szakmai fejlesztése ” projekt keretében valósult meg.

 

Pénteken rögtön egy izgalmas, ám nagyon fontos témával kezdtünk: Dr. Hodossy Takács Előd, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense interaktív előadást tartott hitünk megéléséről és megvallásáról. „Tanár úr számos bibliai példán keresztül mutatta be a fiatalok számára, mennyire fontos, hogy valaki tudatosan felvállalja-e azt a küldetést, hogy Isten dicsőségét felmutassa. Azaz hogy megvan-e a valódi elkötelezettség bennünk - ezt mindenkinek magának kell éreznie, tudnia” – mondta az előadás után Godó Katalin, magyar-német tanár szakos hallgató. 

 

A szombati nap a kimozdulásé volt: reggel nyolckor útnak indultunk Lillafüredre, ahol nagyjából három órán keresztül csodálhattuk meg a természet helyi szépségeit: a Garadna-völgy tövében elterülő, lenyűgöző Hámori-tavat, a vízesést, de nagyszerű látványt nyújtott a tó fölé magasodó Palotaszálló, illetve a Lillafüredi Kisvasút vonala is – ez utóbbi hozzánk legközelebb fekvő állomása nagy segítségünkre volt a hirtelen lezúduló, kora őszi zápor idején. 

 

Az ebédet követően utunk a miskolctapolcai Barlangfürdőbe vezetett, ahol a kellemes vízben elengedhettük magunkat, és rápihenhettünk a következő megmérettetésre. A fürdőtől néhány száz méterre található ugyanis az Avalon Park, benne a HELL Kart & Event Centerrel, ahol mindenki kipróbálhatta a létesítmény elektromos gokartjait. A néhány hónappal ezelőtti, debreceni „verseny” mély nyomot hagyott a WISZ hallgatóiban, ezért a szakkollégium munkatársai úgy döntöttek, ismét beleillesztik a programba a gokartozást – amely lehet, még eseménydúsabban alakult.

 

Mivel a pályán egyszerre 8-10 autó körözhetett, ezért három csoportban hajtottunk ki a bokszutcából: mindössze két körünk volt arra, hogy megismerkedjünk a vonalvezetéssel, majd három perc alatt kellett a lehető leggyorsabban körbeérni az időmérő edzésen. Mire a futamokra került sor, besötétedett, plusz izgalmat adva az eseményekhez. A C-döntő pole-pozícióját Torner Bernadett kaparintotta meg, aki remek rajt után vissza sem nézett, és meg is nyerte a futamát, Gulyás Zsófia és Varga Tamara előtt.

 

A B-döntőben Balog Cintia Deborah vezette fel a mezőnyt, egy kör után azonban a harmadik helyről induló lelkészünk (és a nap programjait áldozatos munkával megszervező) Lovász Márton vezetett – megszorongatni őt sem tudták, és még úgy is győzni tudott, hogy rövid időre meg kellett szakítani a futamot, amíg a gokartkezelők helyrepofozták a pályát egy ütközés után. Mögötte Németh Márta és Haga Éva zárt.

 

Az A-döntőben (melynek résztvevője volt igazgatónk, Mózes Áron is) a WISZ kommunikációs munkatársa, Dezső Attila indulhatott az élről, de csak két kanyarig élvezhette az első helyet, Vas Sándor ugyanis remek előzéssel került elé – Sanyi végül szintén domináns győzelmet aratott, így övé lehetett a HELL egyedi ajándékcsomagja, pezsgővel és aranyéremmel, ráadásul egy ajándék gokartozást is nyert. A második helynek Nagy Zoltán örülhetett, harmadik helyen pedig Oláh Regina Szidónia ért célba.

 

„Lillafüreden gyönyörű volt a környezet, de a társaság még jobb” – mesélte a szombati napról egyik új hallgatónk, Váradi Lucia. „Először mindenki kicsit félénknek bizonyult, de a nap végére feloldódott a társaság. Az ebéd nagyon finom volt, s miután a Barlangfürdőben lazítottunk egy kicsit, jött az adrenalinlöket a gokartozással, amelyben soha nem vettem még részt - nagyon különleges és élménydús tapasztalatokat szereztem!”

 

A késő estig tartó gokartozás után kellemes fáradtsággal indultunk vissza Debrecenbe, vasárnap délelőtt azonban folytatódott a hétvége: ezúttal a budapesti Független Színház rendezője és vezetője, Balogh Rodrigo, illetve munkatársa, Szegedi Tamás látogatott el hozzánk, az Országos Református Cigánymisszióban dolgozó Eperjesi Tamással, illetve a WISZ-t jól ismerő Balogh Tibor képzőművésszel kiegészülve. 

 

A „Roma Hősök”-workshop első részében összeszedtük, hogy mi tesz egy hőst hőssé,  megismerhettük az európai cigány színházak és a Független színház történetét, majd négy videót tekinthettünk meg a tavaszi, II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztiválról. Később ezeket dolgoztuk fel négy csoportban, délután pedig jött a nap személyesebb része. Itt ki-ki elmesélhette, hogy miért tartja magát hősnek, majd négy, 

személyes érintettségű történet drámai előadása során színészi képességeinket is megcsillogtathattuk. 

 

"Nekem ez volt az első szakkollégiumi hétvégém, ami nagyon teszett. Sok kérdés volt bennem hogy hogyan is zajlik le egy ilyen hétvége. A Független Színház előadása nekem nagyon tetszett, mivel az előadásba minket is bevontak, mint aktív szereplőket. Ez által jobban megismertük egymást" – mondta Szilágyi Dávid, aki szintén idén csatlakozott a szakkollégium csapatához.

 

Noha néhány nappal ezelőtt új és régi hallgatók még alig ismerték egymást, a hétvége nagyszerű alkalmat adott arra, hogy ez változzon – így is történt, hiszen vasárnap estére már nem csak mindenki tudta mindenki nevét, de közös élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak, melyeket jó lesz emlegetni majd a következő napokban-hetekben.

 

D.A.

Még több fotó a szakkollégiumi hétvégéről galériánkban! 

Partnerek